۳۰۰ هزار میلیارد خسارت از قطعی برق و گاز
رئیسجمهور روز گذشته در نهمین کنفرانس بینالمللی و ششمین جایزه ملی انرژیهای تجدیدپذیر از خسارت ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی سال گذشته به کشور بر اثر قطع گاز و برق خبرداد و بر عزم جدی دولت برای توسعه همهجانبه انرژیهای پاک تأکید کرد.

رئیسجمهور روز گذشته در نهمین کنفرانس بینالمللی و ششمین جایزه ملی انرژیهای تجدیدپذیر از خسارت 300 هزار میلیارد تومانی سال گذشته به کشور بر اثر قطع گاز و برق خبرداد و بر عزم جدی دولت برای توسعه همهجانبه انرژیهای پاک تأکید کرد.
مسعود پزشکیان همچنین با اشاره به راهبرد دولت در گسترش انرژیهای تجدیدپذیر از جمله انرژیهای خورشیدی، بادی و هستهای، عنوان کرد که حرکت در این مسیر آغاز شده و بهصورت مستمر و منظم در جلسات روزانه و هفتگی دولت دنبال میشود.
او با تأکید بر ضرورت جایگزینی برق به جای گاز در حوزه گرمایش، گفت: در تمامی ابعاد، اعم از تولید و واردات پنلهای خورشیدی، تجهیز نیروگاهها، اصلاح خطوط تولید لوازم سرمایشی و گرمایشی و مهندسی ساختوسازها با هدف افزایش بهرهوری انرژی، برنامهریزیهای دقیق و اجرایی در حال انجام است.
پزشکیان با بیان اینکه توفیق در این عرصه نیازمند مشارکت گسترده نخبگان، سرمایهگذاران، مسئولان اجرایی و نمایندگان مجلس است، گفت: دولت مصمم است با تکیه بر توان داخلی و خرد جمعی، ناترازیهای موجود را برطرف سازد. همانگونه که مردم در زمستان با صرفهجویی در مصرف گاز همکاری کردند، انتظار میرود در تابستان نیز با کاهش مصرف برق، یاریگر دولت باشند. استفاده از چراغهای کممصرف به جای لوسترهای پرمصرف، گامی مؤثر در این مسیر است.
او با تأکید بر اینکه اگر برق پایدار نداشته باشیم، تولید و توسعه بیمعناست عنوان کرد: باید انرژی مورد نیاز تجارت و صنعت را ایجاد و بعد برای توسعه برنامهریزی کنیم. همچنین در پی ابلاغ بسته حمایتی 4 بندی دولت برای جبران خسارت صنایع ناشی از قطع برق، وزیر نیرو و وزیر صمت توافق کردهاند برق نیروگاههایی که خود صنایع احداث و راهاندازی کردهاند به خود شرکتهای تولیدی تخصیص یابد.
در این مصوبه آمده است: با توجه به اهمیت موضوع و به جهت کاهش اعتراضات واحدهای تولیدی و تبعات اقتصادی و اجتماعی و جلوگیری از بروز خسارات احتمالی وفق ماده 25 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار، صنایع در اولویت مدیریت مصرف برق قرار نگیرند (در صورت اعمال محدودیت برق نحوه جبران خسارات دیده شود). همچنین در این مصوبه آمده: وفق ماده (4) قانون مانعزدایی از توزیع صنعت برق میبایست نیروگاههای ذیل ماده صدرالاشاره معاف از هر گونه اعمال محدودیت برق باشند و برق تولیدی نیروگاه صمت در اختیار واحد تولیدی قرار گرفته و در سهمیه برق تخصیصی از سوی وزارت نیرو لحاظ نگردد.
از سویی در صورت تولید برق مازاد واحد مجاز به فروش به سایر واحدهای تولیدی میباشد وفق مفاد ماده (5) آییننامه ماده (4) قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق مبنی بر وزارت نیرو موظف است برق و انرژی صنایع و سایر مصرفکنندگان صنعتی طرف قرارداد آنها را به میزان برق تولیدی نیروگاه از شمول برنامههای مدیریت مصرف خارج نماید و بر اساس توافق با وزارت صنعت، معدن و تجارت سهمیههای تخصیصی سالیانه صنایع در دوره ناترازی را تامین نماید میبایست سوخت نیروگاهها تامین گردد.
در ادامه آمده که برق تولیدی نیروگاهها ذیل توافقنامه سال 89 که تعهدی به وزارت نیرو ندارند به صنایع سرمایهگذار تخصیص داده شود و برق تولیدی در مورد نیروگاههایی که طی یک سال 1404 سنکرون میشوند به صنعت سرمایهگذار تخصیص داده شود. همچنین توافق شده، در بازههای زمانی که امکان تحویل برق مازاد وجود دارد (نیمه شب و روزهای تعطیل) برنامهریزی لازم صورت گرفته و از قبل به صنایع ابلاغ گردد.
این میزان با حساب حداقل 6 درصد افزایش مصرف برای صنایع بزرگ نسبت به اردیبهشتماه سال 1403 محاسبه میگردد و صنایع دارویی، غذایی، سردخانهها، پوشک، کاغذ تیشو از اجرای برنامه مدیریت مصرف معاف هستند. صنایع آلومینیوم با توجه به نوع فرایند تولید و همچنین تابآوری اقتصادی در شرایط بحران به تشخیص کارگروه حداکثر مشمول 25 درصد مدیریت مصرف برق گردند و با توجه به حساسیت کورههای صنایع شیشه مدیریت مصرف برق این صنایع بر پایه حفظ کورههای صنایع مذکور صورت پذیرد.
در این توافقنامه آمده که حداکثر امکان محدودیت و مدیریت مصرف برق در بخش صنعت و معدن در زمان حاضر و با توجه به تابآوری بخش 2000 مگاوات برآورد میگردد و تغییر مقدار محدودیت با توجه به شرایط طی جلسات کارگروه قابل بررسی خواهد بود.