معرفی کالجهای مختص زنان در دنیا
روزنامه هممیهن ، منتشر کننده آخرین و بروزترین اخبار داخلی و خارجی.
کدام کشورها دانشگاه تکجنسیتی داشتند و به کجا رسیدند؟
بررسیهای ما در بریتانیا (انگلیس و اسکاتلند) به 22کالج از زیرمجموعه بزرگترین و معتبرترین دانشگاههای بریتانیا رسید که از بدو تاسیس بهصورت کالجهای تکجنسیتی زنانه بودهاند. از میان این کالجها امروزه تنها یککالج نیوهام از دانشگاه کمبریج بهصورت انحصاری برای زنان کار میکند و بقیه کالجها تبدیل به کالجهای مختلط شدهاند. از دومدرسه و کالج مخصوص زنان اسکاتلند هم، مدرسه مختص زنان تعطیل شده است و کالج مختص زنان از سال 1889 بهصورت مختلط دانشجو میپذیرد. ایالات متحده: در ایالاتمتحده تعدادی کالج و موسسه آموزش عالی وجود دارد که پذیرش دانشجو در آنها منحصرا یا تقریبا بهصورت انحصاری مختص زنان است. ما فهرستی از 449موسسه و کالج آموزشی -نهدانشگاه- مختص زنان را در 42 ایالت آمریکا بررسی کردیم. از بین این تعداد موسسه و کالج آموزشی امروزه تنها 29کالج مختص زنان فعالاند که همگی موسساتی خصوصی هستند. برخی از این 449واحد آموزشی مخصوص زنان در نیمه اول قرن بیستم و اکثر قریببهاتفاق آنها در نیمه
دوم قرن بیستم یا تعطیل شدهاند یا تبدیل به واحدهای آموزشی مختلط شدهاند. در بررسیهای ما هیچ نشانهای از اینکه این کالجها به دلیل تک جنسیتی بودن، از نظر علمی ممتاز و برتر از دانشگاهها یا کالجهای مختلط باشند مشاهده نشد.
ایران: اولین دانشگاه تکجنسیتی ایران، دانشگاه الزهراست که در سال1343 کار خود را آغاز کرد. این دانشگاه در زمان تاسیس «مدرسه عالی دختران» بود و در رشتههای مترجمی زبان، منشیگری، روانشناسی و خانهداری دانشجو میپذیرفت. این مدرسهعالی در سال1354 به دانشگاه تبدیل شد و در سال1356 در رشتههای علوم پایه، ادبیات و علومانسانی، مدیریت و اقتصاد اقدام به پذیرش دانشجو کرد. هماکنون این دانشگاه در رشتههای علوم مهندسی، شیمی، فیزیک و بسیاری از رشتههای علومانسانی دانشجو میپذیرد. در حال حاضر در ایران تقریبا 29مرکز آموزشی تکجنسیتی فعال هستند و استان تهران یکی از استانهای فعال در این زمینه است. از بین این مراکز آموزشی، دانشگاه الزهرا، دانشگاه حضرت معصومه، دانشگاه فرزانگان، دانشگاه کوثر، دانشگاه نهاوند، دانشگاه دختران شریعتی، دانشکده ریاضی و
کامپیوتر نهاوند و دانشگاه حضرت نرجس رفسنجان دولتی هستند. موسسات آل طه، المهدی، حکیم طوس، شکوه شرق، فاطمیه و فیضالاسلام هم غیرانتفاعی هستند. در ایران رشته مامایی هم تنها رشتهای است که صرفا و منحصرا از میان داوطلبان زن، پذیرش دانشجو دارد.
استرالیا: در سه ایالت نیوساوت ولز، کوئینزلند و ویکتوریای استرالیا، کالج مخصوص زنان وجود دارد. کالج زنان، کالجی در دانشگاه سیدنی در ایالت نیوساوت ولز استرالیاست که در سال 1892 تاسیس شد. این کالج حدود 280دانشجو دارد که همه آنها در مقطع پایینتر از لیسانس تحصیل میکنند. این کالج ابتدا در سال 1889 و براساس قانون تساوی بین زنان و مردان آغاز بهکار کرد. پس از پنجسال این کالج بهقدری پیشرفت کرد که بالاخره در سال 1892 بهصورت رسمی افتتاح شد. سهکالج مختص زنان هم در دانشگاه کوئینزلند در ایالت کوئینزلند وجود دارد و در ایالت ویکتوریا هم دانشگاه ملبورن، دوکالج مختص زنان دارد.
بنگلادش: دانشگاه آسیایی برای زنان در استان چیتاگونگ بنگلادش در سال 2008 آغاز بهکار کرده است.
هدف از تشکیل این دانشگاه، تربیت نسل جدیدی از رهبران آسیایی در این کشور بود. این دانشگاه بیشتر زنانی را جذب میکند که به دلیل فقر نتوانستهاند از آموزشهای کافی برخوردار باشند. درواقع این دانشگاه یک دوره آموزشی یکساله است برای آموزش به زنان در زمینه علوم کامپیوتر، خواندن و نوشتن به زبان انگلیسی، تاریخ جهان، تفکر علمی و دیگر موضوعات.
کانادا: در ایالتهای نوااسکاتیا و اونتاریوی کانادا، سهواحد دانشگاهی و کالج از این نوع وجود دارد. در سال1873 دانشگاه مانتسنت وینست بهعنوان کالج زنان پایهگذاری شد، اما از سال1967 بهصورت کالج مختلط زنان و مردان فعالیت خود را ادامه میدهد. در ایالت اونتاریو، کالج دانشگاهی برسکیا در سال1919 پایهگذاری شد اما امروزه جزو دانشگاه اونتاریو است. کالج اوارت هم در تورنتو در سال1897 پایهگذاری شد، اما در سال1991 با کالج ناکس دانشگاه تورنتو ادغام شد.
چین: چین هشتدانشگاه یا موسسه آموزشی با عنوان «دانشگاه زنان» دارد. از مشهورترین آنها دانشگاه زنان چین است که 65سال پیش
پایهگذاری شد. این دانشگاه ابتدا بهصورت مدرسه عالی زنان تاسیس شد و بعدها عنوان دانشگاه را گرفت. این دانشگاه از ابتدا بهعنوان یک دانشگاه مختص زنان تاسیس شد اما مردان نیز در آن تحصیل و تدریس میکنند. دانشگاه زنان شاندونگ در استان شاندونگ در سال 1952 تاسیس شد. در سال 1995 برای بار سوم تغییر نام داد و بهعنوان شاخه شاندونگ دانشگاه زنان چین شناخته شد. دانشگاه هونان هم در سال 1985 تاسیس شد که البته این موسسه آموزشی صرفا عنوان دانشگاه را یدک میکشد و درواقع یک کالج فنیوحرفهای برای زنان است.
هند: در هند 13کالج و دانشگاه مختص زنان وجود دارد که از ابتدا برای زنان تاسیس شده است. برخی از این دانشگاهها هم درواقع کالج هستند و صرفا عنوان دانشگاه را یدک میکشند. برخی هم مانند دانشگاه فنی ایندیرا گاندی دهلی، در خود کالجهایی برای رشتههای مختلف دارند. بسیاری از این کالجها و دانشگاهها در نیمه دوم قرن بیستم تاسیس شدهاند اما بعدها اکثر این دانشگاهها مردان را نیز پذیرش کردهاند.
ژاپن: در ژاپن چندین کالج و
دانشگاه مختص زنان هستند که فقط بین آنها دوکالج توسط دولت تاسیس شدهاند و بقیه خصوصی هستند. ما توانستیم فهرستی از 85دانشگاه و کالج مختص زنان را در این کشور که از سالیان پیش پایهگذاری شده بودند شناسایی کنیم. از میان این 85کالج امروزه تنها 24کالج فعال هستند که همگی بدون استثنا به کالجهای مختلط تغییر کاربری دادهاند و در بقیه کالجهای زنانه تخته شده است.
کره جنوبی: کره جنوبی 14دانشگاه، کالج یا موسسه آموزشی مختص زنان دارد. از بین آنها بهعنوان نمونه دانشگاه زنان ایووها مشهور است که از سال 1886 در سئول و برای زنان تاسیس شده و یکی از بزرگترین مراکز آموزشی زنان در دنیاست. بقیه این کالجها خصوصی هستند و در قرن بیستم ایجاد شدهاند. از بین این 14موسسه آموزشی هم شش موسسه از نیمه دوم قرن بیستم بهصورت موسسات مختلط کار میکنند.
پاکستان: پاکستان 17 دانشگاه یا موسسه آموزشی مختص زنان دارد که از نیمههای دوم قرن بیستم و مخصوص زنان ایجاد شدهاند. این موسسات دولتی هستند و اکثر آنها با اینکه عنوان دانشگاه را یدک
میکشند اما بیشتر بهصورت کالج اداره میشوند.
فیلیپین: فیلیپین در دهههای گذشته یک دانشگاه مخصوص زنان داشت که در دهه 1970 ایجاد شده بود و از آن زمان به بعد بهصورت یک دانشگاه مختلط بهکار خود ادامه داده است.
اماراتمتحده عربی: کالج تکنولوژیهای برتر امارات، مدارس مخصوص زنان دارد. دانشگاه زاید هم که در سال 1998 برای زنان تاسیس شده بود بعدها اقدام به پذیرش مردان نیز کرد. دوکالج خصوصی دیگر هم در این کشور برای زنان وجود دارد.