| کد مطلب: ۴۱۹۱۷

در کاخ سفید ترامپ چه‌ها می‌گذرد؟

در آستانه روز استقلال و در حالیکه ترامپ در همین ماه‌های ابتدایی ریاست خود، با زیر و رو کردن ساختارهای اداری و اجرایی و اقدامات متعدد ساختارشکنانه در داخل و خارج آمریکا، همه خبرها را به خود معطوف کرده است، شنیدن از وضعیت داخلی کاخ سفید او، خالی از لطف نیست.

در کاخ سفید ترامپ چه‌ها می‌گذرد؟

به گزارش هم‌میهن آنلاین؛ خبرنگاران NBC دور هم جمع شده‌اند و مطلبی ویژه را درباره آنچه در کاخ سفید ترامپ می‌گذرد، تهیه کرده‌اند.

فرماندهان نظامی که برای بحث از جت رادارگریز جدید F-47 به دفتر بیضی‌شکل آمده بودند، با صحنه‌هایی غیرمنتظره مواجه شدند.

در بخشی از این نشست با ترامپ، مارک زاکربرگ، مدیرعامل شرکت متا، ناگهانی وارد جلسه شد. بنا بر گفته دو منبع آگاه، از آنجا که برخی مقامات نگران نبود مجوز امنیتی برای او بودند، از زاکربرگ خواسته شد تا بیرون منتظر بماند.

در لحظه‌ای دیگر، یکی از دستیاران جوان وارد جلسه شد، چیزی را روی لپ‌تاپ به ترامپ نشان داد و بلافاصله جلسه را ترک کرد. در این میان، تلفن همراه ترامپ نیز چند بار به صدا درآمد.

برخی از مقامات که انتظار داشتند این دیدار با رئیس‌جمهور با فضای خصوصی‌تری همراه باشد، از این اتفاقات متعجب و تا حدی نگران شدند. آنها در حاشیه جلسه، با یکدیگر درباره احتمال افشای اطلاعات حساس صحبت کردند. یکی از آنها حتی پرسید: «آیا باید بابت نشت اطلاعات نگران باشیم؟»

به گفته یکی از مقامات ارشد کاخ سفید، ترامپ به شوخی دفتر بیضی‌شکل را «گرند سنترال ترمینال» می‌نامد که تشبیهی است به ایستگاه قطار معروف آمریکایی به‌دلیل رفت‌وآمدهای بی‌وقفه افراد. یکی دیگر از حاضران در این جلسه زمستانی درباره هواپیما، فضای جلسه را «دنیای عجیب‌وغریب» توصیف کرد.

در طول سال‌ها، بسیاری از دستیاران تلاش کرده‌اند نظمی نسبی در کاخ سفید ترامپ برقرار کنند، اما به نتیجه قابل توجهی نرسیده‌اند. به گفته مشاوران فعلی و سابق، ترامپ هر زمان بخواهد با هر کسی ملاقات یا تماس برقرار می‌کند، و این شیوه شخصی را به تمام ساختار کاخ سفید تحمیل کرده است.

یکی از مقامات ارشد گفت: «ترامپ وسط جلسه تلفن را برمی‌دارد و با یکی از دوستان یا نزدیکانش تماس می‌گیرد – کاملاً بدون برنامه‌ریزی.»

وزرای کابینه اغلب در سمت غربی کاخ سفید که مقر اصلی رئیس‌جمهور آمریکا است، رفت‌وآمد دارند و به کارهایی مانند سر زدن به مشاوران کلیدی مانند سوزی وایلز، رئیس دفتر، و استیفن میلر، معاون او، مشغولند.

یکی از افرادی که در چنین جلساتی شرکت کرده بود، گفت: «هیچ‌کس نمی‌خواهد لحظه تصمیم‌گیری را از دست بدهد.»

جلسات پشت سر هم برگزار می‌شوند. وزرایی که قرار بود تنها ۳۰ دقیقه در کاخ سفید باشند، ممکن است به دعوت رئیس‌جمهور ساعت‌ها بمانند.

مقام ارشد دولت توضیح داد: «اگر جلسه‌ای درباره آمادگی در برابر بلایای طبیعی باشد و جلسه بعدی درباره موضوعی کاملاً متفاوت، ترامپ می‌گوید: “همین‌جا بمانید.”»

هرچند شیوه مدیریتی ترامپ غیرمتعارف است، طرفدارانش می‌گویند او نتیجه‌محور عمل می‌کند. او در آستانه تصویب لایحه‌ای قرار دارد که اهداف اصلی‌اش، از جمله کاهش مالیات و مقابله با مهاجرت غیرقانونی را محقق می‌سازد. همچنین آتش‌بس میان ایران و اسرائیل را ترتیب داده که فعلاً برقرار مانده و از درگیری بیشتر جلوگیری کرده است.

اما به گفته برخی از مقامات فعلی و پیشین، سبک مدیریت ترامپ با مخاطراتی همراه است. وزرا باید سازمان‌های بزرگی را اداره کنند که به مدیریت مستمر نیاز دارند. ماندن بیش از حد آن‌ها در کاخ سفید ممکن است بر عملکرد کلی دولت تأثیر منفی بگذارد. از سوی دیگر، تصمیم‌گیری‌های ناگهانی بر اساس اطلاعات فیلترنشده‌ای که دوستان یا آشنایان به رئیس‌جمهور منتقل می‌کنند، می‌تواند فرآیند کارشناسی را مختل کند. برخلاف ایستگاه گرند سنترال، کاخ سفید جایی است که حفاظت از اطلاعات محرمانه در آن حیاتی است.

شبکه NBC با بیش از دوازده مقام پیشین و کنونی دولتی، نمایندگان کنگره و متحدان ترامپ درباره فضای کاری در بال غربی گفتگو کرده است. آنچه بیش از همه جلب توجه می‌کند، فضای غیررسمی حاکم بر این بخش از دولت است.

یکی از مسئولان سابق امنیت ملی گفت بارها معاون رئیس‌جمهور، جِی‌دی ونس، را در حال نوشیدن قهوه یا خوردن شیرینی، کنار دستگاه قهوه‌ساز نزدیک دفتر بیضی‌شکل دیده است. دفتر ونس از اظهارنظر در این‌باره خودداری کرده است.

یک سناتور جمهوری‌خواه که برای مراسم امضای لایحه‌ای دعوت شده بود، گفت ترامپ او و دیگران را به اتاقی برد که خودش آن را «اتاق مونیکا لوینسکی» می‌نامد — محلی که بیل کلینتون با کارآموز کاخ سفید ملاقات می‌کرد. در همان اتاق نزدیک دفتر بیضی‌شکل، ترامپ مجموعه‌ای از کلاه‌ها و پیراهن‌های MAGA نگه می‌دارد که به مهمانان هدیه دهد. یک مقام ارشد کاخ سفید گفت این اتاق مانند یک فروشگاه «منظم و زیبا» به نظر می‌رسد.

آن سناتور در گفت‌وگویی محرمانه گفت: «او (ترامپ) هر کاری که بخواهد می‌کند و دستیارانش هم به او اجازه می‌دهند.»

برخی از مهمانان کاخ سفید نیز گفته‌اند که از حضور پررنگ اعضای کابینه در محوطه کاخ سفید متعجب شده‌اند.

یکی از مقامات پیشین گفت که در دوره نخست ترامپ، وزرا بیشتر در وزارت‌خانه‌های خود حضور داشتند و کار اجرایی را دنبال می‌کردند.

او افزود: «آنها باید مشغول اداره سازمان‌های خود باشند، نه اینکه در کاخ سفید پرسه بزنند.»

امروزه حضور اعضای کابینه در کاخ سفید امری عادی شده است؛ و این دقیقاً همان چیزی است که ترامپ می‌خواهد، به گفته یکی از مقامات ارشد کاخ سفید. او تصمیم‌گیرنده نهایی است و به همین دلیل وزرا به دیدارش می‌آیند. این مقام می‌افزاید: «خود او هم می‌خواهد که آن‌ها اینجا باشند.»

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، اکنون در بال غربی دفتر دارد، زیرا ترامپ وظیفه مشاور امنیت ملی را نیز به او سپرده است. روبیو نخستین فردی است که از زمان هنری کیسینجر در دوران ریاست جمهوری نیکسون، هر دو سمت را به طور هم‌زمان در اختیار دارد.

اسکات بِسِنت، وزیر خزانه‌داری، در ساختمانی مجاور فعالیت می‌کند، اما با توجه به حوزه وسیع مسئولیت‌هایش از جمله اقتصاد و تعرفه‌ها، مرتباً به کاخ سفید رفت‌وآمد دارد. هوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی نیز که از چهره‌های کلیدی در مذاکرات تعرفه‌ای دولت ترامپ با سایر کشورهاست، یکی دیگر از حاضران همیشگی در کاخ سفید به شمار می‌رود.

برخی از مشاوران فعلی و سابق لوتنیک را میهمان همیشگی کاخ سفید توصیف می‌کنند: همیشه سریع می‌رسد، اما ترک جلسه به این سرعت نیست. دفتر اصلی او کمتر از یک مایل با کاخ سفید فاصله دارد، اما یکی از مقامات ارشد دیگر کاخ سفید می‌گوید: «حتی اگر دفترش در ایالت مریلند بود، باز هم هر روز در کاخ سفید حاضر می‌شد.» این مقام تأکید کرد که حضور او به دلیل مسئولیت‌هایش در حوزه تجارت و تعرفه‌هاست که در مرکز دستور کار رئیس‌جمهور قرار دارد.

وزارت بازرگانی و شرکت متا در پاسخ به درخواست‌ها برای اظهار نظر، پاسخی ارائه ندادند.

برقراری ارتباط حضوری با رئیس‌جمهور، راهی برای حفظ نفوذ اعضای کابینه است — نکته‌ای که قطعاً از چشم آن‌ها دور نمی‌ماند. در دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ، جابه‌جایی و استعفا در سطح وزرا زیاد بود، اما این‌بار، کابینه تا حد زیادی پایدار باقی مانده است.

یک مقام ارشد دولت گفت: «اگر عضو کابینه باشید، باید میان حضور بیش از حد و حضور کم، تعادل دقیقی برقرار کنید. در دنیای ترامپ، گاهی نبودن می‌تواند ارزشمند باشد — اما اگر خیلی غایب باشید، به‌راحتی فراموش می‌شوید.»

تِیلور بودویچ، معاون رئیس دفتر کاخ سفید در امور ارتباطات، در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد:

«رئیس‌جمهور ترامپ بزرگ‌ترین کابینه تاریخ آمریکا را گرد هم آورده است — گروهی از افراد بااستعداد که نماینده ائتلاف متنوعی هستند که پیروزی تاریخی او را رقم زد. [سوزی] وایلس نقشی کلیدی در پیاده‌سازی دستور کار رئیس‌جمهور در سراسر دولت ایفا کرده و اطمینان حاصل کرده که همه ابزارهای لازم برای اجرای مأموریت محول‌شده را در اختیار دارند.»

یکی از عادات ترامپ که از دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش حفظ شده، علاقه‌مندی‌اش به استفاده مکرر از تلفن همراه است.

یک مقام ارشد دولت می‌گوید ترامپ ممکن است وسط یک جلسه، ناگهان تماس بگیرد با دوستی قدیمی، مانند دانا وایت، مدیرعامل UFC، یا روپرت مرداک، رئیس افتخاری شبکه فاکس. این مقام اضافه کرد: «او می‌گوید: بیایید به روپرت زنگ بزنیم. فاکس امروز حسابی از خجالتم درآمده.»

به گفته دو منبع آگاه، ترامپ اخیراً با مرداک تماس گرفته تا نظر او را درباره تنش میان اسرائیل و ایران و به‌ویژه نقش آمریکا در این بحران جویا شود.

نظارت بر روند اجرایی کاخ سفید اکنون برعهده سوزی وایلز است — پنجمین رئیس دفتر ترامپ طی چهار و نیم سال اخیر. ترامپ با لحنی محبت‌آمیز او را «بانوی یخی» می‌نامد. بیشتر رؤسای دفتر پیشین نتوانسته‌اند دسترسی به رئیس‌جمهور یا تماس‌های او با دوستان و مشاوران بیرونی را کنترل کنند؛ اما وایلز تا حدودی موفق شده میان رفتارهای ناگهانی ترامپ و نظم نسبی، تعادلی برقرار کند.

نیوت گینگریچ، رئیس پیشین مجلس نمایندگان و از متحدان نزدیک ترامپ، درباره وایلز می‌گوید:

«او در تقریباً تمام جلسات مهم حضور دارد. یادداشت‌برداری می‌کند، دقیق می‌داند رئیس‌جمهور چه می‌خواهد و آن را به اجرا درمی‌آورد.»

یکی از مقامات کاخ سفید می‌گوید وایلز، که سابقه فعالیت در حوزه لابی‌گری دارد، معتقد است حتی اگر خودش پاسخ یک مسئله را نداند، باید مطمئن شود که ترامپ همه دیدگاه‌ها را پیش از تصمیم‌گیری شنیده باشد.

جان کلی، طولانی‌مدت‌ترین رئیس دفتر ترامپ در دوره اول، تلاش مشابهی کرده بود. او می‌خواست هر فردی که وارد دفتر بیضی می‌شود تا پیشنهادی ارائه دهد، در کنار خود فردی با دیدگاهی مخالف نیز داشته باشد تا رئیس‌جمهور تصویر کامل‌تری از موضوعات داشته باشد.

اما این روند تنها حدود یک سال و نیم دوام آورد و تلاش‌های کلی برای ایجاد نظم بیشتر در وست وینگ بی‌نتیجه ماند.

یک سناتور جمهوری‌خواه با لحنی طنزآمیز گفت:

«فکر نمی‌کنم عادت‌های رئیس‌جمهور خیلی تغییر کرده باشد. هنوز تلویزیون زیاد تماشا می‌کند و عاشق تلفن است. او دوست دارد که با او تماس بگیرند. دفعه قبل که با او دیدار داشتم، گفت: “چرا دیگه بهم زنگ نمی‌زنی؟” و من با خودم فکر کردم، چون حرف خاصی برای گفتن ندارم، و دوم اینکه تو رئیس‌جمهوری و طبیعتاً سرت شلوغه!»

 

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه بین‌الملل
آخرین اخبار