| کد مطلب: ۸۵۷۰
نگاه خارجی

نگاه خارجی

آنچه در این ستون می‌خوانید، دیدگاه‌های رسانه‌‌های خارجی است که صرفا جهت اطلاع‌رسانی منتشر می‌شود و این دیدگاه‌ها موضع روزنامه «هم‌میهن» نیست.

آنچه در این ستون می‌خوانید، دیدگاه‌های رسانه‌‌های خارجی است که صرفا جهت اطلاع‌رسانی منتشر می‌شود و این دیدگاه‌ها موضع روزنامه «هم‌میهن» نیست.

The Times of Israel logo

ادعاهای ایران در مورد مالی واشنگتن را نگران کرد

تعلیق رابرت مالی، که تا همین چندی پیش نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا در امور ایران بود، همچنان توجه سیاستمداران آمریکایی و برخی طرف‌های دیگر را به خود جلب می‌کند. دولت بایدن در مورد این قضیه زیاد صحبت نمی‌کند، اما صحت گزارش‌های رسانه ایرانی در مورد نامه تعلیق او را زیر سوال نبرده‌است. افشای این نامه بلافاصله با واکنش خشمگینانه جمهوری‌خواهان کنگره مواجه شد. مایکل مک‌کال، نماینده مجلس نمایندگان آمریکا و عضو کمیته روابط خارجی خواستار تحقیقات در این زمینه شد که چگونه چنین سند مهمی در اختیار یک روزنامه ایرانی قرار گرفته‌است. در همین شرایط رابرت مالی به‌عنوان مدرس به دو دانشگاه مهم آمریکا یعنی ییل و پرینستون پیوست. او قرار است در هر دو دانشگاه دیپلماسی و روابط بین‌الملل آموزش دهد.
مالی تاکنون سکوت خود را حفظ کرده‌است. حساب کاربری توئیتر او که بسیار فعال بود، کمتر فعالیت می‌کند و جمله «در مرخصی از وزارت امورخارجه» به زندگینامه او در این شبکه اجتماعی اضافه شده‌است. جدیدترین پیام او در توئیتر سوگنامه‌ای برای بیل ریچاردسون، دیپلمات بازنشسته و فرماندار پیشین آمریکا بود. پیش از آن نیز روز ۱۰ اوت او در مورد ایران توئیت کرده‌بود و از آزادی زندانیان آمریکایی که از حبس به حصر خانگی در تهران منتقل شده‌اند، استقبال کرد و نوشت: «می‌دانم که همکارانم تا زمان بازگشت آنها به خانه از پا نمی‌نشینند.» مالی دوست صمیمی وزیر امورخارجه، آنتونی بلینکن است و به همین دلیل است که رویکرد مثبتی نسبت به همکارانش در وزارت خارجه دارد. مالی و بلینکن هر دو دوران دبیرستان‌شان را همزمان در دبیرستان معتبر فرانسوی اکول ژنین مانوئل در پاریس گذرانده‌بودند.
مالی به‌عنوان یکی از نزدیک‌ترین افراد به باراک اوباما، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، سال ۲۰۱۵ نقش قابل‌توجهی در انعقاد توافق برجام داشت. وقتی جو بایدن به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد، مالی به نقش قبلی‌اش به عنوان رابط با تهران بازگشت و تمام تلاشش را برای احیای برجام در پیش گرفت. برخی در اسرائیل بر این عقیده بودند که مالی حتی از وارونه جلوه دادن حقیقت برای پیشبرد هدفش استفاده می‌کند. یک مقام ارشد اسرائیلی که در گفت‌وگوها با آمریکا در این خصوص حضور داشت، می‌گوید: «مالی قصه‌های زیادی می‌گفت، او در واقع میانجی مستقیم بین ایران و آمریکا بود. خیلی وقت‌ها متوجه نمی‌شدیم که او ارزیابی‌هایش را بر چه مبنایی در اختیار وزارت خارجه آمریکا قرار می‌دهد. گاهی به نظر می‌رسد که این ارزیابی‌ها کاملاً خلاف واقعیت موجود است. اما او همیشه از پشتیبانی بلینکن برخوردار بود.»
جالب است که حتی ایرانی‌ها هم از مالی انتقاد می‌کنند. روزنامه تهران‌تایمز، روزنامه‌ای که نامه تعلیق او را منتشر کرد، در همان مقاله مالی را به تماس با مخالفان ایرانی در آمریکا متهم می‌کند. این روزنامه می‌گوید که پسر مالی در اندیشکده موسسه کوئینسی کار می‌کند، که توسط تریتا پارسی یکی از حامیان نظام ایران در آمریکا، مدیریت می‌شود. به ادعای تهران‌تایمز، مالی با مهاجران ایرانی مانند ولی نصر و علی واعظ در ارتباط نزدیک است. به نوشته این روزنامه این سه نفر در طول سال گذشته در تشدید اعتراض‌های خیابانی در ایران نقش داشتند و هدف آنها ایجاد یک انقلاب از طریق مخالفان داخلی بود. جو بوچینو، سخنگوی پیشین فرماندهی ارتش آمریکا در ناحیه مرکزی (سنتکام) که خودش هم در ابتدای سال جاری از کار تعلیق شده‌بود، هفته جاری با انتشار یک یادداشت از مالی انتقاد کرده‌بود. بوچینو نوشته‌بود: «رابرت مالی در مسیر پیگیری افراطی یک توافق هسته‌ای جدید با ایران، جایگاه آمریکا را در خاورمیانه به شدت به خطر انداخت.» وی در مقاله خود برای سایت ریل کلی‌یر دیفنس نوشت: «خیلی سخت می‌شد علاقه مالی به تندروهای ایران را درک کرد. مالی به جای اینکه رویکردی بدبینانه با ابزارهای مناسب داشته‌باشد، همواره دنبال مماشات بود.»

دیدگاه

ویژه دیپلماسی
آخرین اخبار