نگاه خارجی
آنچه در این ستون میخوانید، دیدگاههای رسانههای خارجی است که صرفا جهت اطلاعرسانی منتشر میشود و این دیدگاهها موضع روزنامه «هممیهن» نیست.
آنچه در این ستون میخوانید، دیدگاههای رسانههای خارجی است که صرفا جهت اطلاعرسانی منتشر میشود و این دیدگاهها موضع روزنامه «هممیهن» نیست.
دستور کار ضدآمریکایی رئیسی در ژوهانسبورگ
سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران در اجلاس سران گروه کشورهای بریکس گفت که تهران مصمم است به کشورهای عضو بریکس کمک کند تا دلار آمریکا را در معاملات اقتصادی خود کنار بگذارند.
سخنان ابراهیم رئیسی در اجلاس بریکس در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی در حالی ایراد شد که یک روز قبل از آن، سران کشورهای عضو بریکس، اعم از برزیل، هند، چین، روسیه، آفریقای جنوبی دعوتنامههای عضویت را برای کشورهایی نظیر ایران، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، مصر، اتیوپی و آرژانتین ارسال کردند. قرار است این کشورها از آغاز سال جدید میلادی بهعضویت رسمی بریکس درآیند. رئیسی در اظهاراتی که روز پنجشنبه از تلویزیون دولتی ایران پخش شد، گفت: ایران قاطعانه از تلاشهای بریکس برای دلارزدایی با استفاده از ارزهای ملی و تقویت مکانیسمهای این بلوک برای پرداخت و تعاملات مالی حمایت میکند. ایران تحت شدیدترین تحریمهای ایالات متحده آمریکا است و اقتصادش به دلیل محدودیتهای بانکی تحت فشار قرار گرفته است. ایران مدتهاست که تلاش میکند دلار را از تجارت خارجی خود حذف کند و پرداختها برای فروش نفت خود که تاثیر حیاتی بر اقتصادش دارد، با ارزهای دیگری انجام دهد. به همین منظور، اخیراً یکی از ماموریت مهم وزارت خارجه ایران، مهیا کردن زمینه برای عضویت ایران در بریکس بوده است و دیپلماتهای وزارت خارجه ایران طی ماههای گذشته برای تسریع عضویت
ایران در این سازمان مذاکرات فشرده زیادی را صورت دادهاند. سیدابراهیم رئیسی در این اجلاس گفت که حضور جمهوری اسلامی در بریکس با منافع «تاریخی» همراه خواهد بود. حکومت ایران، چالش بریکس با نظم اقتصادی متعارف حال حاضر دنیا را فرصتی برای تضعیف نفوذ ایالاتمتحده آمریکا در صحنه جهانی میداند. بنابراین ابراهیم رئیسی از حاشیه اجلاس ژوهانسبورگ برای گفتوگو با رهبران همفکر این ایده استفاده کرد. رئیسجمهوری ایران در دیدار با همتای چینی خود، شیجینپینگ، گفت که با اضافه شدن تهران، بریکس در مقابله با «یکجانبهگرایی آمریکایی» توانایی بیشتری خواهد داشت. وی همچنین با رئیسجمهور برزیل، لوئیز لولا داسیلوا دیدار کرد. به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، رؤسایجمهور ایران و برزیل در مورد تحریمهای غرب علیه جمهوری اسلامی تبادلنظر کردند و رئیسی مدعی شد که سیاست «فشار حداکثری» آمریکا علیه ایران موجب شده که ایران به سمت پیشرفت سوق داده شود. رئیسجمهور ایران همچنین با نارندرا مودی نخستوزیر هند دیدار و گفتوگو کرد. رئیسی از مودی خواست تا پروژه کریدور حمل و نقل شمال-جنوب را تسریع بخشد. کریدور شمال-جنوب، پروژهای است که تهران امیدهای خود
را برای بهبود اقتصادی بر آن گذاشته است. این شبکه حمل و نقلی، هند را از طریق بندر چابهار در جنوب شرقی ایران به روسیه متصل خواهد کرد. در نهایت رئیسی با افتخار، پس از بازگشت به تهران به خبرنگاران گفت: «عضویت ما در بریکس تصادفی نبود. این سیاستی بود که دولت دنبال میکرد.»
هواداران پرشور رئیسی نیز با تکرار سخنان او عضویت در بریکس را جشن میگیرند و آن را فرصتی برای شرکت در نبردهای حزبی و اثبات این ادعا میدانند که سیاستهای حسن روحانی، رئیسجمهور میانهروی سابق ایران، از اساس اشتباه بوده است. از نظر هواداران رئیسی، دولت روحانی با پیگیری سیاست بهبود روابط با غرب و با انتظار دستاوردهای اقتصادی از توافق هستهای 2015 ایران، صرفاً خیالات و سراب را دنبال کرده است. چه اینکه ایالات متحده آمریکا در سال 2018 بهصورت یکجانبه از برجام خارج شد.