| کد مطلب: ۹۹۹۵

گروه هفت خواستار وقفه جنگ شد

وضعیت فلسطین و موضع ایران محور گفت‌وگوی وزیران جی هفت

وضعیت فلسطین و موضع ایران محور گفت‌وگوی وزیران جی هفت

وزیران امور خارجه هفت قدرت اقتصادی موسوم به جی هفت در توکیو گردهم آمدند تا در مورد جنگ غزه به گفت‌وگو بپردازند. به گزارش رویترز، نشست دوروزه وزرای خارجه کشورهای گروه هفت در توکیو دیروز به پایان رسید؛ نشستی که گفته می‌شد مهمترین موضوع و محورهای گفت‌وگوهای آن، تحولات و جنگ در غزه است. ژاپن به‌عنوان میزبان این نشست در بیانیه‌ای اعلام کرد که این موضوع در یک شام کاری اواخر روز سه‌شنبه مطرح شد و گروه هفت روز چهارشنبه به مذاکرات درباره بحران رژیم صهیونیستی و غزه، جنگ اوکراین در روسیه و مسائل مربوط به چین به گفت‌وگوها ادامه داد.
در بیانیه پایانی وزیران خارجه کشورهای گروه هفت هیچ اشاره‌ای به توقف جنگ و برقراری آتش‌بس در غزه نشده و بر «حق اسرائیل در دفاع از خود» تأکید شده است. در این بیانیه هیچ جزئیاتی از گزینه‌ها در صورت خروج حماس از غزه در نتیجه بمباران مداوم فلسطینیان توسط رژیم صهیونیستی، ارائه نشده است.
بیانیه پایانی وزرای خارجه گروه هفت بدون اشاره به جنایت‌های رژیم صهیونیستی در نوار غزه و نسل‌کشی مردم فلسطین، بر آنچه «حق دفاع اسرائیل از خود» خوانده شده، تأکید می‌کند. این بیانیه همچنین عملیات «طوفان‌الاقصی» مقاومت فلسطین علیه رژیم صهیونیستی را محکوم می‌کند. وزرای خارجه گروه هفت همچنین خواستار آزادی فوری همه گروگان‌های اسرائیلی بدون پیششرط شدند. این بیانیه با این حال می‌گوید: «افزایش خشونت علیه فلسطینیان غیرقابل قبول و موجب تضعیف امنیت در کرانه باختری است» و به‌جای توقف جنگ و برقراری آتش‌بس در نوار غزه، از «وقفه‌ای بشردوستانه» حمایت می‌کند. وزرای خارجه گروه هفت با بیان اینکه «تنها راه صلح میان اسرائیل و فلسطین راه‌حل دوکشوری است» افزودند که «گروه هفت تصمیم دارد تحریم‌هایی را علیه حماس اعمال کند تا این جنبش را از فرصت‌های مالی محروم کند.«
اسرائیل تاکنون درباره برنامه‌های بلندمدت خود برای غزه مبهم عمل کرده است. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این رژیم در برخی از نخستین اظهارات مستقیم در مورد این موضوع، اخیراً گفت که رژیم صهیونیستی به دنبال این است که مسئولیت امنیتی غزه را «برای مدت نامعلومی» برعهده بگیرد.
اما الی کوهن، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی به وال استریت ژورنال گفته بود که این رژیم می‌خواهد این سرزمین تحت یک ائتلاف بین‌المللی باشد که شامل آمریکا، اتحادیه اروپا و کشورهای اکثراً مسلمان می‌شود یا آنکه توسط سران سیاسی محلی غزه اداره شود.
دیپلمات‌های واشنگتن، سازمان ملل، خاورمیانه و فراتر از آن نیز در حال بررسی این گزینه‌ها هستند.
رویترز اوایل ماه جاری میلادی گزارش داد، گفت‌گوها شامل استقرار نیروی چندملیتی برای غزه پس از درگیری، یک دولت موقت تحت رهبری فلسطینی‌ها که سیاستمداران حماس را حذف می‌کند، نقش توقف امنیتی و حکومتی برای کشورهای عربی همسایه و نظارت موقت سازمان ملل بر این منطقه می‌شود.
این در حالی است که بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا در حاشیه این نشست گفت، با اشغال نوار غزه توسط اسرائیل مخالف است. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا ضمن مخالفت با اشغال مجدد نوار غزه توسط اسرائیل تصریح کرد که این منطقه نباید بعد از پایان جنگ به صورت دائمی توسط این کشور اداره شود یا تحت محاصره آن قرار بگیرد. بلینکن گفت، از رهبری اسرائیل نیز چنین قصدی را نشنیده اما واقعیت چنین به نظر می‌رسد که «پس از پایان منازعات ممکن است دوره گذار وجود داشته باشد.»
او که پس از نشست گروه هفت در توکیو سخن می‌گفت، با کوچک‌تر شدن نوار غزه نیز مخالفت کرد و افزود که کوچ اجباری فلسطینیان ساکن این منطقه نیز بعد از پایان جنگ قابل قبول نخواهد بود. او همچنین به حضور نیروهای شبه‌نظامی فلسطینی در غزه اشاره و ادامه داد که این منطقه دیگر نباید برای انجام حملات به اسرائیل مورد استفاده قرار بگیرد. بلینکن با اشاره به حمله حماس به خاک اسرائیل در روز هفتم ماه اکتبر تصریح کرد: «نوار غزه نباید دیگر توسط حماس اداره شود. این تنها منجر به تکرار واقعه هفتم اکتبر خواهد شد.»
وزیر خارجه آلمان نیز در حاشیه این نشست بار دیگر بر راه‌حل دوکشوری برای برقراری صلح پایدار در اسرائیل و مناطق فلسطینی تاکید کرد. آنالنا بربوک که در پایان دیدار وزرای خارجه گروه هفت در توکیو سخن می‌گفت، خاطرنشان ساخت: «ما به راه‌حل‌های هوشمندانه‌ای نیاز داریم؛ مانند این پرسش که چه کسی می‌تواند در آینده غزه را کنترل کند؟ و ما به قدم‌های عملی در مسیر راه‌حل دوکشوری نیاز داریم، حتی اگر این راه‌حل بسیار دور به نظر برسد.» بربوک می‌گوید، در آینده دیگر نباید از غزه تهدیدی متوجه اسرائیل باشد و فلسطینیان نیز نباید از غزه رانده شوند. هیچ اشغالی نباید مطرح باشد و وسعت نوار غزه نباید کاهش یابد. او علاوه بر این هشدار داد: «همچنین نباید بر سر هیچ راه‌حلی بدون هماهنگی با فلسطینیان تصمیم گرفته شود.»
وزیران امورخارجه گروه هفت و اتحادیه اروپا همچنین با طرح اتهاماتی بی‌اساس علیه ایران خواستار توقف فعالیت‌هایی که منطقه را بی‌ثبات کرده، شدند. کشورهای عضو گروه هفت از تهران خواستند تا از حمایت از حماس و اقدامات بیشتر که به ادعاهای آنها خاورمیانه را بی‌ثبات می‌کند، از جمله حمایت از حزب‌الله لبنان و دیگر بازیگران غیردولتی، خودداری و از نفوذ خود در این گروه‌ها برای کاهش تنش‌های منطقه‌ای استفاده کند.
وزیران امورخارجه کانادا، ژاپن، ایتالیا، آلمان، انگلیس، فرانسه و آمریکا به همراه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه خود با تکیه بر ادعاهای واهی علیه ماهیت برنامه هسته‌ای کشورمان در اظهاراتی مداخله‌جویانه تاکید کردند: «ما همچنان مصمم هستیم که ایران هرگز نباید سلاح هسته‌ای تولید کند و تکرار می‌کنیم که ایران باید توسعه بی‌وقفه برنامه هسته‌ای خود را که هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد و آن را به فعالیت‌های واقعی مرتبط با تسلیحات نزدیک می‌کند، متوقف کند.»
آنها بدون اشاره به همکاری‌های کامل و داوطلبانه ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از ایران خواستند که با اقدام سریع، ازجمله همکاری کامل و بدون قید و شرط با آژانس، به تعهدات قانونی و تعهدات سیاسی خود در خصوص عدم اشاعه هسته‌ای عمل کند. این کشورها افزودند: «ما از ایران می‌خواهیم که عدم صدور مجوز برای بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را که به شدت بر توانایی آژانس برای انجام مؤثر بازرسی‌هایش در ایران تأثیر می‌گذارد، بازگرداند. راه‌حل دیپلماتیک بهترین راه برای حل و فصل نگرانی‌های بین‌المللی است.»
این کشورها به همراه اتحادیه اروپا در تلاش برای ایجاد ایران‌هراسی با طرح این ادعای خصمانه که برنامه موشکی بالستیک ایران یک فعالیت بی‌ثبات محسوب می‌شود، مدعی شدند: «ما نگرانی شدید خود را در مورد سایر فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده ایران، شامل توسعه برنامه‌های موشکی بالستیک، ازجمله تحت پوشش فناوری پرتاب فضایی، انتقال موشک، هواپیماهای بدون سرنشین و فناوری‌های مرتبط به بازیگران دولتی و غیردولتی و همچنین آموزش و تامین مالی بازیگران غیردولتی اعلام می‌کنیم.»

دیدگاه

ویژه تیتر یک
  • نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز گذشته در وین آغاز به کار کرد. پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی تروئیکای…

  • هرچند تعبیر دوشنبه‌های ملاقاتی و سه‌شنبه‌های نظارتی و چهارشنبه‌های درایتی به طعنه به کار رفته اما اتفاقاً شاهد…

  • نمایندگان مجلس با تقاضای یک فوریت بررسی لایحه «اصلاح قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» با ۳۸ رأی موافق، ۲۰۷ رأی…

آخرین اخبار