فوتبال زیر نور ممنوع! / در روزی که وعده ساخت ورزشگاه مدرن ۴۰ هزار نفری داده شد با دستور وزیر ورزش، ساعت برگزاری مسابقات تغییر کرد
احداث ورزشگاه ۴۰ هزار نفری با نام «آزادی دو»، موضوعی است که روز گذشته از سوی رسانههای رسمی کشور و با نقلقولی از وزیر ورزش و مدیر مجموعه ورزشی آزادی مطرح شد.
احداث ورزشگاه 40 هزار نفری با نام «آزادی دو»، موضوعی است که روز گذشته از سوی رسانههای رسمی کشور و با نقلقولی از وزیر ورزش و مدیر مجموعه ورزشی آزادی مطرح شد. ورزشگاه آزادی 100هزار نفری که با هر بازسازی حدود 15 هزار نفر از جمعیت سکوهای آن کاسته میشود، بیش از سه سال است که مورد بازسازی مرحله به مرحله قرار گرفته و بهصورت جدی بیش از شش ماه است که با تعطیلی کامل ورزشگاه، کارگران در سه شیفت در حال کار کردن هستند تا این ورزشگاه را به دیدار استقلال و سپاهان در تاریخ 13 دیماه برسانند.
با علم به اینکه بازسازی ورزشگاه 78 هزار نفری آزادی بیش از سه سال طول و در نگاه خوشبینانه بهصورت شبانهروزی 6 ماه ادامه داشته، چطور میتوان باور کرد یک ورزشگاه مدرن 5 ستارهی 40 هزار نفری در همین مجموعه ساخته شود؟ در این گزارش قصد داریم واقعیات چنین تحلیل و ادعایی را بررسی کنیم.
فوتبال زیر نور ممنوع شد؟
یکی از جذابیتهای فوتبال روز دنیا، برگزاری مسابقات زیر نور و در ساعاتی است که اکثریت جامعه هواداری بتوانند بعد از ساعات کاری به ورزشگاه بروند و تیم مورد علاقه خودشان را تشویق کنند. کمتر فوتبالی در دنیا قبل از غروب آفتاب برگزار میشود اما حالا باتوجه به محدودیتهایی که در کشور وجود دارد در پی دستور اکید رئیسجمهور، برای کاهش مصرف انرژی در سراسر کشور بهمنظور خدمترسانی بهتر به مردم، احمد دنیامالی وزیر ورزش و جوانان به فدراسیونها دستور داد، برای صرفهجویی و مشارکت بیشتر جامعه ورزش در این حرکت ملی، مسابقات لیگ خود را تا جای ممکن در ساعات روز برگزار کنند.
این دستور از سوی معاونت توسعه ورزش قهرمانی و حرفهای به فدراسیونها ابلاغ شده است. این درحالیاست که یکی از نقدهای جدی به مسئولان برگزاری فوتبال طی سالیان اخیر همین موضوع بوده که بدون توجه به ساعات کاری مردم، مسابقات در ساعاتی برگزار میشود که اکثر مردم نمیتوانند مرخصی بگیرند و فوتبال را از نزدیک تماشا کنند.
تئوریای وجود دارد که برخی از مسئولان تمایل ندارند مسابقات با حضور پرشمار تماشاگران برگزار شود. البته این موضوع که وزیر محترم ورزش مطرح کرده، بهدلیل صرفهجویی در مصرف برق است اما چنین نقدی نیز مطرح میشود که مگر طی 90 دقیقه چه میزان برق مصرف میشود که باید اینطور ساعات برگزاری مسابقات فوتبال را به تأخیر انداخت؟ ضمن اینکه ساعت برگزاری مسابقات هرچه دیرتر برگزار شود، به سود ارکان فوتبال و چرخه اقتصادی کشور است تا جمعیت بیشتری بتوانند از این موضوع بهرهمند شوند. درواقع با اتخاذ چنین تصمیمی، مسئولان ورزش کشور خلاف جهت آب در دنیا شنا خواهند کرد.
وعده جدید و باورنکردنی
ورزشگاه آزادی هنوز افتتاح یا بازگشایی نشده که وعده جدید از سوی مسئولان ورزش مطرح شد. «ساخت ورزشگاه مدرن و 5 ستاره 40 هزار نفری» موضوعی است که از سوی مدیر مجموعه آزادی در گفتوگو با رسانهها اعلام شده است. مهدی نصیبی روز شنبه در گفتوگو با ایرنا، درخصوص احداث ورزشگاه ۴۰ هزار نفری آزادی دو اظهار داشت: «این پروژهای بود که در زمان محمد علیآبادی، رئیس سابق سازمان ورزش و جوانان در دولت نهم برنامهریزی شد تا برای فوتبال بانوان نیز یک ورزشگاه داشته باشیم. این مجموعه قرار بود بالاتر از خانه کشتی ساخته شود که تا مرحله پیریزی هم پیش رفت اما نهایتاً رها شد.
احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان پس از بررسیهای لازم دستور داد که این پروژه احیا شود اما از محل تامین بودجه آن اطلاعی ندارم. پس از آخرین بازدیدی که وزیر ورزش از مجموعه ورزشی آزادی از روند پیشرفت ورزشگاه داشت، تصمیم گرفت که بررسیهای لازم برای ساخت ورزشگاه ۴۰ هزار نفری در کنار سالن ۱۲ هزار نفری و استخر انجام شود تا هزینه همه این پروژهها را یکجا تعیین کنند.»
این ادعا درحالی مطرح شده که 12 سال پیش اعلام شد، یک ورزشگاه 40 هزار نفری مختص زنان ساخته خواهد شد که بعدها با بررسیهای مدون مشخص شد چنین تصمیمی به صلاح نیست؛ نه بهلحاظ اقتصادی، نه بهلحاظ تبلیغاتی. در روزهایی که تمام کشورهای دنیا حتی عربستان ورود زنان به ورزشگاههای فوتبال و سایر رشتهها را آزاد کردهاند، ساخت یک ورزشگاه بهخاطر حضور تماشاگران زن، ایدهای نهچندان مناسب است. با این حال قرار است در کنار ورزشگاه آزادی 78 هزار نفره و سالن 12 هزار نفری، یک ورزشگاه دومی ساخته شود که گنجایش 40 هزار نفر را دارد. اینکه چنین موضوع مهم و زمانبری چهموقع به تصویب و در فاز اجرایی قرار خواهد گرفت، قطعاً فقط خدا میداند و بس.
ورزشگاه الهلال 6 ماهه ساخته شد
درحالیکه ورزشگاه 38 هزار نفری «کینگدام آرهنا» که ورزشگاه اختصاصی باشگاه الهلال عربستان است فقط طی 7 ماه ساخته شد، ورزشگاه آزادی بیش از دو سال است که بهدلیل تعمیرات و بازسازی تعطیل است. ورزشگاه اختصاصی الهلال با بودجه 340 میلیون یورویی، تبدیل به یکی از ورزشگاههای مخوف دنیا شد که بهدلیل زیبایی و درجه یک بودن توانستند مسی و رونالدو را برای دیدار افتتاحیه به این ورزشگاه و کشور بکشانند.
نماینده کتاب رکوردهای گینس پیش از آغاز دیدار تیمهای الهلال و النصر در ریاض که سال گذشته برگزار شد، گفت: «کینگ دام آرنا با مساحتی بالغ بر 37991 مترمربع به بزرگترین استادیوم سرپوشیده فوتبال جهان تبدیل شده است. علاوهبر این بزرگترین ورزشگاه از نظر ظرفیت جمعیت است که 26280 صندلی در آن در نظر گرفته شده است». ترکی الشیخ، رئیس هیئتمدیره اداره کل سرگرمی و فهد بن نافل، رئیس هیئتمدیره باشگاه الهلال پیش از شروع بازی الهلال و النصر گواهینامه را دریافت کردند.
ورزشگاه الهلال در 29 ژانویه افتتاح شد و میزبان اولین بازی این تیم بود که با پیروزی 4-3 مقابل اینتر میامی در جام فصل ریاض برگزار شد. یکی از شایعاتی که در آستانه تاییدشدن است اینکه ورزشگاه آزادی حتی بعد از بازگشایی در تاریخ 13 دیماه بازهم قرار نیست میزبان تمام بازیهای پرسپولیس و استقلال در تهران باشد، بلکه فقط مسابقات حساس این دو تیم با رقبا (تراکتور، سپاهان و شاید ملوان) در ورزشگاه آزادی برگزار میشود. علت؟ این بازسازی قرار نیست بهطور کامل در تاریخ 13 دیماه به پایان برسد و به احتمال بسیار زیاد حداقل شش، هفتماه دیگر زمان نیاز دارد تا کل ورزشگاه تعمیر و به بهرهبرداری برسد.
گفتنی است خود ورزشگاه آزادی در کنار سالن 12 هزار نفری و استخر مجموعه 14 ماهه تکمیل و افتتاح شد، اما حالا بازسازی یکی از سازهها بیش از دو سال است که زمان برده است. با چنین امکانات و علمی، میتوان متصور شد که یک ورزشگاه 40 هزار نفری و مدرن در یک بازه زمانی مشخص ساخته شود؟