بررسی زمینلرزه روز پنجشنبه در استان خوزستان
زلزله جنوب را لرزاند
خوزستانیها معتقدند که همه رفتند سر خانه و زندگیشان و آنها را به حال خودشان رها کردهاند. در این شرایط زلزلهای به بزرگی ۵/۶ ریشتر نیز خوزستان را لرزاند. خوشبختانه این زمینلرزه خسارت جانی در پی نداشت اما خسارات مالی برجا گذاشته است.
![زلزله جنوب را لرزاند](https://cdn.hammihanonline.ir/thumbnail/Pixon5b9v7n0/Z0T8H9pYUbXo0sZ7HQQFz9sdEP6gpeoxwm6qBw3FUyban5x7qgvQbrJfCH2X6uU4rZf085XBFAFCeyo0woFaD79kLxmvcp_86atk84Zr3YOQW11b5P5wiA,,/khabaronline-1992845.jpg)
چند روز پیش بود که مردی در اینستاگرام میگفت: «با گذشت 36 سال از جنگ هنوز خوزستان با مشکلات زیادی دست به گریبان است.» خوزستانیها معتقدند که همه رفتند سر خانه و زندگیشان و آنها را به حال خودشان رها کردهاند. در این شرایط زلزلهای به بزرگی 5/6 ریشتر نیز خوزستان را لرزاند. خوشبختانه این زمینلرزه خسارت جانی در پی نداشت اما خسارات مالی برجا گذاشته است.
ساعت 7:32 صبح پنجشنبه زلزلهای به بزرگی 5/6 ریشتر در عمق 10 کیلومتری زمین با مرکزیت هفتکل در استان خوزستان را لرزاند. نزدیکترین شهرهایی که زلزله در آنها احساس شد، مسجد سلیمان، ایذه و اهواز بودند. بلافاصله نیروهای امدادی و بیمارستانهای استان به حالت آمادهباش درآمدند و فرمانداران، بخشداران و دستگاههای اجرایی جلسه ستاد بحران را تشکیل دادند و دستگاههای امدادی به منطقه اعزام شدند. همچنین باتوجه به اینکه بافت آن منطقه عشایری و روستایی بوده، یک فروند بالگرد اورژانس هوایی نیز اعزام شد.
سیدمحمدرضا موالیزاده، استاندار خوزستان همان پنجشنبه علاوه بر بازدید میدانی از مناطق زلزلهزده به مسجدسلیمان نیز سر زد و پس از حضور در بیمارستان ۲۲ بهمن این شهر از مصدومان عیادت کرده و حتی شخصاً یکی از مصدومان این حادثه را ویزیت کرد.
کودکی بین مصدومان زلزله خوزستان
موالیزاده، استاندار خوزستان پس از سرکشی به مناطق زلزلهزده اعلام کرد: «زمینلرزههای صبح روز پنجشنبه در استان ۴۸ مصدوم درپی داشت که به صورت سرپایی درمان شدند. سه کمپ برای اسکان زلزلهزدگان منطقه گلگیر مسجد سلیمان ایجاد شده تا افرادی که خانههای آنها آسیب جدی دیده در این کمپها اسکان یابند. پس از وقوع این زمینلرزه ستاد بحران استان تشکیل و تمامی تیمهای ارزیابی، امدادی و عملیاتی برای بررسی خسارتها و کمکرسانی در محل مستقر شدند.» تا روز گذشته (جمعه) بیش از ۱۲ زمینلرزه در استان رخ داد و باعث آسیب به ۲۵۰ خانه شد.
حسین ظفری، سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور نیز درباره خسارات وارده تاکید کرد: «براساس گزارشهای دریافتی از مرکز مدیریت راههای کشور، خسارتی به ابنیه فنی راهها گزارش نشده است، اما باتوجه به اینکه زلزله در منطقه روستایی رخ داده، در برخی خانهها ترکخوردگی در دیوارها و در دیوار حیاط خانهها و شکستگی تیرهای برق در چند مورد مشاهده شده است. در مواردی برای حفظ ایمنی مردم نشتی گازهای مشاهده شده موجب شد تا گاز و همچنین شبکه برق در آنجا به دستور مسئولین ذیربط ستاد بحران قطع شود.»
او با اشاره به اینکه یکی از مصدومان کودکی است که دچار شکستگی از ناحیه پا شده و در حال مداوا است، افزود: «وضعیت ۱۷۰ خانوار تاکنون ارزیابی و ۱۲ تیم ارزیاب با تجهیزات کامل به منطقه اعزام شده است. ۵ آمبولانس و ۷ خودرو پشتیبانی به محل اعزام شدهاند.»
عارف اصلشرهانی، سخنگوی اورژانس پیشبیمارستانی خوزستان نیز اعلام کرد: «در پی وقوع زلزله در مسجدسلیمان تاکنون ۲۷ نفر مصدوم شدهاند. از این تعداد دو مورد به صورت سرپایی مصدوم شدند و ۲۵ مورد نیز به بیمارستان ۲۲ بهمن مسجد سلیمان مراجعه کردند. هیچ مصدومیتی در نتیجه سقوط آوار رخ نداده بلکه به دلیل هیجان، اضطراب و زمینخوردگی، افراد مصدوم شدهاند.»
پیگیری زلزله خوزستان توسط دولت
فرزانه صادقمالواجرد، وزیر راه و شهرسازی پس از این زمینلرزه در تماسی با سیدمحمدرضا موالیزاده، استاندار خوزستان وضعیت راهها و آسیب وارده به خانهها در این استان را جویا شد.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت نیز با استاندار خوزستان تلفنی گفتوگو کرده و از شرایط و وضعیت مردم خوزستان جویا شد. او اعلام کرد: «دولت در راستای حمایت از استان و مردم خوزستان از هیچ اقدامی فروگذاری نخواهد کرد.»
با وجود وقوع زمینلرزه؛ محمد سبزهزاری، مدیرکل هواشناسی خوزستان از تداوم آلودگی در شهرهای صنعتی خوزستان تا روز دوشنبه خبر داده و گفت: تا اواسط روز دوشنبه، جوی پایدار بر روی استان خواهیم داشت که سبب افزایش غلظت آلایندهها در شهرهای صنعتی استان خواهد شد.
مقاومت در برابر زلزله 6 ریشتری
علی بیتاللهی، رئیس بخش زلزلهشناسی، مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی درباره این زمینلرزه به ایرنا گفت: «هرچند قطعیتی در علم زلزلهشناسی وجود ندارد، اما به نظر میرسد زلزله اصلی خوزستان همان زلزله 5/6 ریشتری بوده و انرژی زمین در حال تخلیه شدن است. پس از یک ساعت و نیم از وقوع زلزله، دوباره شاهد پسلرزهای به بزرگای 5/2 ریشتر بودیم. با توجه به روال رخداد پلکانی پسلرزهها، احتمال وقوع زمینلرزه بزرگتر در این منطقه نمیرود. زلزله در لبه مرز تکتونیکی فرورانش دزفول رخ داد و به نظر میرسد این مرز دزفول موجب رخداد زمینلرزه و پسلرزههای بعدی شد.»
او افزود: «رخداد پسلرزههای بزرگ به معنای آن است که تجمع تنش در منطقه زیاد است و این مسئله، موهبت بزرگی محسوب میشود؛ زیرا نشان میدهد این زلزله انرژی خود را در قالب پسلرزهها رها کرده و اگر قرار بود زمینلرزه بزرگی را شاهد باشیم تخریب بیشتری را به دنبال داشت. خوشبختانه زمینلرزه در منطقهای رخ داده که تراکم جمعیتی در آنجا کمتر بوده و حتی محدوده تاثیر شدت بزرگ و تاثیرگذار با «شدت ۶» و در شهر «گلگیر» به ثبت رسیده است که جمعیتی حدود یکهزار نفر در آن زندگی میکنند.»
بیتاللهی تاکید کرد: «مطابق آخرین آمارهای کشوری مربوط به سال ۹۵، ساخت و سازهای واحدهای مسکونی در این مناطق فاقد اسکلتبندی است و عمدتاً مصالح گل و سنگ در آنها به کار رفته است که در برابر زلزله فاقد مقاومت هستند؛ بهطوری که اگر زلزلهای بزرگتر نزدیک به مناطق مسکونی رخ دهد انتظار خسارتهای بیشتری میرود. این منطقه به دلیل قطعه کوهستانی زاگرس که تماماً در آن گسلهایی به موازات هم واقع شده است، مهمترین گسلهای لرزهزای کشور محسوب میشوند و پتانسیل لرزهخیزی بالایی دارند. تجربه نشان میدهد در مناطقی که بهسازی، نوسازی و مقاومسازی منازل مسکونی انجام شده، کوچکترین خسارتی حتی در لرزههای بالای ۶ ریشتر نیز مشاهده نمیشود.»