| کد مطلب: ۹۸۹۵

رویداد

فریاد «آزادی فلسطین» از واشنگتن تا لندن

فریاد «آزادی فلسطین» از واشنگتن تا لندن

روح‌انگیز رها: اعتراضات علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطینیان در پایتخت‌ها و شهرهای بزرگ غربی به واشنگتن هم رسید. جمعیتی که تعداد آن‌ها تا چندصدهزار نفر تخمین زده شده است، در تظاهرات از دولت ایالات‌متحده خواستند، حمایت را از آن‌چه «نسل‌کشی» در اسرائیل خواندند، متوقف و برای آتش‌بس اقدام کند. تظاهرکنندگان، شخص جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا را هدف شعارها قرار دادند و او را متهم کردند عامل و حامی وقوع نسل‌کشی علیه فلسطینیان شده است. همچنین سی‌ان‌ان می‌نویسد، در این تظاهرات تهدید درباره رأی سال آینده در انتخابات ریاست‌جمهوری مطرح شده است و معترضان در شعارهای خود گفته‌اند بدون آتش‌بس، رأی به او در کار نخواهد بود. رویترز، این تظاهرات واشنگتن را بزرگترین تجمع در ایالات‌متحده در حمایت از فلسطین و نیز از بزرگترین تجمعات در واشنگتن در سال‌های اخیر خوانده است. همزمان با تظاهرات واشنگتن، در شهرهای دیگر ازجمله نیویورک و سیاتل نیز راهپیمایی‌های مشابهی برگزار شد.
لندن هم شاهد تظاهرات و تحصن‌های گسترده در حمایت از فلسطین بود. به گزارش آسوشیتدپرس، پلیس پایتخت بریتانیا جمعیت را نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر برآورد کرده است. گاردین همچنین خبر می‌دهد که معترضان بیش از یک ساعت با نشستن در تقاطع پررفت‌وآمد در خیابان آکسفورد در لندن، این خیابان را بسته بودند. تظاهرات مشابهی در میدان معروف ترافالگار و نیز در شهرهای دیگر بریتانیا ازجمله لیورپول، نیوکاسل و بریستول برگزار شد. ایندپندنت در گزارشی از بازداشت ده‌ها نفر در تظاهرات لندن خبر داده است. آسوشیتدپرس، الجزیره، گاردین و دیگر رسانه‌ها، از برگزاری تجمعات مشابه در دیگر پایتخت‌ها و شهرهای بزرگ اروپایی ازجمله پاریس، رم، برلین و بلفاست خبر داده‌اند.
این تظاهرات، نمونه‌هایی از روند افزایش فشار افکار عمومی بر دولت‌های حامی اسرائیل است. برخی گزارش‌ها از واشنگتن حاکی از این است. شاید برای اولین‌بار، فشار افکار عمومی در واشنگتن حس شده است و در حال اثرگذاری هرچند محدود، روی موضع‌گیری‌ها و تصمیمات است. آکسیوس به نقل از مقامات اسرائیلی و آمریکایی نوشته، بلینکن از اسرائیلی‌ها خواسته است بخشی از درخواست‌ها برای کاهش شدت حملات را قبول کنند، اما طرف اسرائیلی نپذیرفته است. پیام او برای اسرائیلی‌ها این بوده است: «نمی‌خواهیم شما را متوقف کنیم، اما به ما کمک کنید به شما کمک کنیم زمان بیشتری داشته باشید.» نیویورک‌تایمز گزارش داده است، آمریکایی‌ها از اسرائیلی‌ها خواسته‌اند، دقیق‌تر عمل کنند و در حملات کاری کنند تا تلفات غیرنظامی کاهش یابد، البته با پیشنهاداتی که «استفاده از بمب‌های کوچک‌تر» در میان آن‌ها بوده است/ ایالات‌متحده در کمک‌های نظامی مداوم‌اش به اسرائیل نیز از این «بمب‌های کوچکتر» هم ارسال کرده است. آمریکا همچنین تلاش کرده، با استفاده از سرویس‌های امنیتی و اطلاعاتی خود، اهداف دقیق‌تری از محل حضور نیروهای حماس برای حملات اسرائیل پیشنهاد کند اما این اطلاعات هم تأثیری در اقدامات اسرائیل نداشته‌اند.
از سوی دیگر، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان در گفت‌وگویی با وزیر خارجه ایالات‌متحده خواستار آتش‌بس فوری و رساندن کمک‌های انسان‌دوستانه به غزه شد اما به گفته مقامات آمریکایی که با الجزیره صحبت کرده‌اند، بلینکن حاضر به صحبت درباره آتش‌بس نشده است. بلینکن البته گفته است، آمریکا متعهد به رساندن کمک انسان‌دوستانه به غزه و تلاش برای تحقق خواسته تشکیل دولت مستقل فلسطینی است، با آوارگی اجباری فلسطینیان مخالف است و خواستار ایفای نقش مرکزی تشکیلات خودگردان در مراحل بعدی در غزه شده است اما خودداری بلینکن از اشاره به آتش‌بس باعث شده، این جلسه که کمتر از یک ساعت به طول انجامیده، بدون رضایت پایان یابد. الجزیره همچنین خبر داده است که عباس شرط بازگشت تشکیلات خودگردان به قدرت در غزه را وجود «یک راه‌حل جامع سیاسی» برای مسئله اسرائیل و فلسطین خوانده است.
موضع‌گیری‌های این‌چنینی از سوی مقامات ایالات‌متحده در کنار اظهاراتی ازسوی بایدن که درباره آمارهای کشته‌های فلسطینی در غزه ابراز نگرانی کرده است، البته نسبت به گذشته و حتی نسبت به روزهای اول شروع دور تازه درگیری‌ها، جدید هستند، اما گزارش‌ها حاکی است این موضع‌گیری‌ها برای منتقدان داخلی و بین‌المللی سیاست ایالات‌متحده در قبال اسرائیل کافی نبوده‌اند. منتقدان معتقدند ایالات‌متحده باید واکنش‌های صریح‌تر و اقدامات جدی‌تری برای توقف اقدامات اسرائیل علیه فلسطینیان داشته باشد؛ اما همچنان حملات اسرائیل و حمایت پایتخت‌های غربی از آن ادامه دارد.

دیدگاه

ویژه دیپلماسی
آخرین اخبار