نگاه خارجی
آنچه در این ستون میخوانید، دیدگاههای رسانههای خارجی است که صرفا جهت اطلاعرسانی منتشر میشود و این دیدگاهها موضع روزنامه «هممیهن» نیست.
آنچه در این ستون میخوانید، دیدگاههای رسانههای خارجی است که صرفا جهت اطلاعرسانی منتشر میشود و این دیدگاهها موضع روزنامه «هممیهن» نیست.
خطر شعلهور شدن مجدد جنگ در یمن
روز ۱۹ اکتبر ناوشکن USSCarney چهار موشک و چندین پهپاد متعلق به حوثیهای یمن را رهگیری و منهدم کرد. گزارش شده که پنجمین موشک توسط عربستان سعودی رهگیری شد. مقامهای آمریکایی گفتهاند که موشکها و پهپادها به سمت شمال و احتمالاً به سمت اسرائیل شلیک شدهبود. روز ۲۷ اکتبر به نظر میرسد که چند موشک سرگردان و پهپاد حوثی در مصر فرود آمدند و روز سهشنبه هم مقامهای حوثی اعلام کردند که موشکها و پهپادهایی را موفقیتآمیز به اسرائیل شلیک کردهاند. حملات اخیر حوثیها که قدرت نظامی مهمی در یمن محسوب میشود، خطر تشدید تنش را در یمن افزایش میدهد. هرچند حوثیها موشکها و پهپادهایی دارند که میتواند به اسرائیل برسد، اما بعید است این موشکها بتوانند از سامانههای پدافندی اسرائیل عبور کنند. اقدام اخیر حوثیها هرچند اثری در جنگ حماس و اسرائیل ندارد، اما ممکن است باعث واکنشهای انتقامجویانه از سوی آمریکا و متحدانش شود. ممکن است که حوثیها در پاسخ به هر حمله هوایی موشکها و پهپادهای خود را به سمت عربستان سعودی و امارات شلیک کنند. آنها تاکنون توانستهاند اهداف مهمی را در خاک این دو کشور از جمله زیرساختهای حیاتی انرژی، هدف قرار
دهند. عربستان و امارات هر دو در جنگ یمن مشارکت داشتند و هر حملهای از سوی حوثیها ممکن است با از سرگیری حملات هوایی این دو کشور پاسخ دادهشود. حوثیها یک گروه شیعه زیدی تحت حمایت ایران هستند، اما کاملاً در ساختار سیاسی فرهنگی یمن تنیدهشدهاند و ایران برخلاف حزبالله کنترل کمتری بر موضعگیریهای آنان دارد. هیچ بعید نیست که ایران از تصمیم حوثیها برای حمله به اسرائیل خبر نداشتهباشد.
اصلیترین انگیزه حمله حوثیها به اسرائیل، مسائل و نگرانیهای داخلی است. بیش از ۸۰درصد از جمعیت ۳۲ میلیون نفری یمن از حاکمیت این گروه ناراضی هستند. هرچند حوثیها از طریق سازمان اطلاعاتی به شدت سختگیر و مؤثر در بخش بزرگی از کشور با مشت آهنین حاکم هستند، در برخی مناطق ترکهایی در قدرت آنها دیده میشود. اقتصاد یمن و ارزش واحد پولی این کشور در حال سقوط است و از سال ۲۰۱۶ تاکنون دستمزدهای کارکنان دولتی مرتباً پرداخت نشدهاست.
با پرتاب موشک به سمت اسرائیل، حوثیها امیدوارند که حواس یمنیها را از ناتوانی خودشان در ایجاد فرصتهای اقتصادی پرت کنند. در عین حال آنها میدانند که حمله به اسرائیل در میان یمنیها چگونه بازخورد خواهد داشت. احساسات ضداسرائیلی در یمن، مانند بخشهای دیگر جهان اسلام، در حال گسترش است. تلاش حوثیها برای حمله به اسرائیل با واکنش مثبت از سوی یمنیها، حتی آنها که خارج از منطقه تحت کنترل حوثیها زندگی میکنند، مواجه خواهد شد. آنها همچنین باید به شعار مشهور خودشان: «مرگ بر آمریکا، مرگ بر اسرائیل، لعن بر یهود» عمل کنند. حوثیها همچنین اعتبار خودشان را بهعنوان عضوی از محور مقاومت بالا میبرند. حمایت مالی و تسلیحاتی ایران که معمولاً در مورد آن مبالغه زیادی میشود، برای آنها مهم است. ایران به حوثیها در توسعه سامانههای موشکی و پهپاد و شهپادهای مسلح که در داخل یمن مونتاژ شدهاند، کمک زیادی کرده است.
از قضا توانمندی حوثیها برای توسعه موشکها و پهپادها با برد زیاد در کنار سیستم مبهم تصمیمسازی آنها میتواند برای ایران مشکلساز باشد. ایران، بهرغم ادبیاتی که به کار میبرد، منافع ناچیزی در ایجاد یک جنگ منطقهای جدید دارد. اقتصاد ایران شکننده است و دولت با مخالفتهای داخلی مواجه است.
تمایل جنگطلبانه حوثیها برای ورود به جنگ اسرائیل و حماس، به آتش در حال زبانه کشیدن در منطقه دامن میزند. بهرغم پایان یافتن آتشبس آوریل ۲۰۲۲، گروههای مختلف یمنی هنوز به آن احترام میگذارند. اقدامات حوثیها و واکنشهایی که ممکن است از سوی آمریکا به آن دادهشود، توازن قدرت را در منطقه به هم میزند. اگر چنین اتفاقی بیفتد، دوباره جنگ در سراسر یمن از سر گرفتهمیشود و علاوه بر مردم دردکشیده یمن، برای منطقه هم عواقب وخیمی خواهد داشت. هر حمله خارجی به حوثیها باعث میشود که گروههای تندروتر در رهبری این سازمان حاکم شوند. این امر باعث میشود که تنشها بار دیگر به سرعت تشدید شود.