| کد مطلب: ۹۷۷۹
نگاه خارجی

نگاه خارجی

آنچه در این ستون می‌خوانید، دیدگاه‌های رسانه‌‌های خارجی است که صرفا جهت اطلاع‌رسانی منتشر می‌شود و این دیدگاه‌ها موضع روزنامه «هم‌میهن» نیست.

آنچه در این ستون می‌خوانید، دیدگاه‌های رسانه‌‌های خارجی است که صرفا جهت اطلاع‌رسانی منتشر می‌شود و این دیدگاه‌ها موضع روزنامه «هم‌میهن» نیست.

nbc news logo

افزایش ترس از درگیری‌های منطقه‌ای

درحالی‌که نگرانی در مورد بحران انسانی در نوار غزه افزایش می‌یابد، هشدار دیگری در واشنگتن و سایر پایتخت‌های غربی به گوش می‌رسد؛ مبنی بر اینکه بمباران اسرائیل می‌تواند به یک جنگ منطقه‌ای گسترده‌تر گسترش یابد، جنگی که شامل ابرقدرت منطقه‌ای ایران یا نیروهای نیابتی آن می‌شود.
ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران روز یکشنبه در شبکه ایکس گفت که اسرائیل از خطوط قرمز عبور کرده است که ممکن است همه را مجبور به اقدام کند.
بسیاری از کارشناسان معتقدند تمایل چندانی در واشنگتن و تهران برای درگیری منطقه‌ای وجود ندارد. اما دامنه اشتباه محاسباتی بسیار زیاد است و شدت بمباران غزه توسط اسرائیل، که به گفته مقامات بهداشتی فلسطین، بیش از 8000 نفر از جمله هزاران غیرنظامی و کودک را کشته است، می‌تواند به‌راحتی اوضاع را از کنترل خارج کند. صنم وکیل، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در چتم هاوس، یک اندیشکده مستقر در لندن، گفت: «خطر واقعی تشدید تنش وجود دارد». از زمانی که حماس حملات خود را آغاز کرد، شبه‌نظامیان حزب‌الله تحت حمایت تهران به‌طور منظم در مرز جنوبی خود با اسرائیل تیراندازی می‌کنند. هر یک از طرفین می‌گویند بیش از 40 جنگجوی حزب‌الله و هفت سرباز اسرائیلی در سه هفته گذشته کشته شده‌اند. ایران همچنین هفته گذشته هشدار داد که اگر ارتش اسرائیل حمله زمینی تمام‌عیار به غزه را دنبال کند، ممکن است موشکی به شهر بندری حیفا، در شمال اسرائیل شلیک کند. پیش از این، یکسری حملات پهپادی و موشکی به پایگاه‌های نظامی ایالات متحده در عراق و سوریه توسط شبه‌نظامیان مرتبط با ایران، ایالات متحده را به اعزام دو گروه ناو به دریای مدیترانه وادار کرد تا پاسخ دهد. همچنین روز جمعه یک جفت جنگنده اف 16 را برای بمباران تاسیسات تسلیحات و مهمات سوریه به پرواز درآورد.
رئیسی در شبکه‌های اجتماعی گفت: واشنگتن از ما می‌خواهد کاری انجام ندهیم اما آن‌ها به حمایت گسترده خود از اسرائیل ادامه می‌دهند. «آمریکا به محور مقاومت پیام داد (نامی که به نیروهای نیابتی ایران اطلاق می‌شود) اما در میدان نبرد پاسخ روشنی دریافت کرد.»
وکیل گفت که ایران و حزب‌الله به احتمال زیاد خواهان جنگ گسترده‌تر نیستند. در عوض، آنها به احتمال زیاد درگیری را برای جلوگیری از تهاجم زمینی کامل اسرائیل دنبال می‌کنند. اما به گفته او، شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران با درجاتی از استقلال از تهران عمل می‌کنند و لایه دیگری از عدم اطمینان را به این ترکیب اضافه می‌کنند. ایران که از حماس نیز حمایت می‌کند، گفت که پشت حملات ۷ اکتبر نبود، اما از این حمله حمایت کرد. در هر دو طرف مرز اسرائیل و لبنان، ترس از تکرار جنگ ۲۰۰۶ وجود دارد که منجر به کشته شدن بیش از ۱۵۰۰ لبنانی (بیشتر غیرنظامیان) و صدها سرباز اسرائیلی و تخریب بخش‌های عظیم از زیرساخت‌های اقتصادی لبنان شد. حزب‌الله به زرادخانه‌ای می‌بالد که از زرادخانه‌های هم‌پیمانانش در حماس، که مورد حمایت ایران نیز هستند، بزرگتر است. در سال ۲۰۱۰، رابرت گیتس، وزیر دفاع وقت آمریکا گفت که حز‌ب‌الله «به مراتب بیشتر از بسیاری از دولت‌ها راکت و موشک دارد» که این مقدار امروز رشد کرده است.
هشت سال بعد، گزارشی از مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی مستقر در واشنگتن، این گروه مسلمان شیعه را «مسلح‌ترین بازیگر غیردولتی جهان، با انبار بزرگ و متنوعی از موشک‌های توپخانه و همچنین موشک‌های بالستیک، ضدهوایی، ضدتانک و ضدکشتی» دانست. حزب‌الله تاکنون تنها کسری از این ذخایر را استفاده کرده است که همگی به منطقه باریکی که اسرائیل و لبنان برای چندین دهه بر سر آن جنگیده‌اند، شلیک شده است. ایالات متحده و اسرائیل، دشمنان سنتی ایران، با ترس از اینکه تهران بتواند بمب هسته‌ای بسازد متحد شده‌اند. اسرائیل در حال حاضر دارای تسلیحات هسته‌ای است، کارشناسان اشاعه تسلیحات در این موضوع اتفاق‌نظر دارند هرچند وجود آنها را تایید نکرده و به احتمال زیاد هرگز نخواهند کرد.

دیدگاه

ویژه دیپلماسی
آخرین اخبار