| کد مطلب: ۹۷۲۴
نگاه خارجی

نگاه خارجی

آنچه در این ستون می‌خوانید، دیدگاه‌های رسانه‌‌های خارجی است که صرفا جهت اطلاع‌رسانی منتشر می‌شود و این دیدگاه‌ها موضع روزنامه «هم‌میهن» نیست.

آنچه در این ستون می‌خوانید، دیدگاه‌های رسانه‌‌های خارجی است که صرفا جهت اطلاع‌رسانی منتشر می‌شود و این دیدگاه‌ها موضع روزنامه «هم‌میهن» نیست.

almonitor

خودداری ایران از ورود به جنگ

فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران روز پنجشنبه هشدار داد که در صورتی که اسرائیل به منطقه پرجمعیت تحت کنترل شبه‌نظامیان حماس حمله کند، غزه اسرائیل را خواهد بلعید. سرلشکر حسین سلامی گفت: «به محض اینکه پای اسرائیلی‌ها به غزه برسد، در آنجا دفن می‌شوند.» از نظر فرمانده سپاه پاسداران ایران عملیات حماس «یکی از استثنایی‌ترین شکست‌هایی بود که اسرائیل تاکنون متحمل شده است.» او هشدار داد: «آنها تصور می‌کردند جهان اسلام به تماشای تخریب بخشی از جهان اسلام می‌نشیند، اما در اشتباه بودند». با این حال، فرمانده سپاه پاسداران از صحبت در مورد هرگونه درگیری مستقیم ایران خودداری کرد و از زمانی که اسرائیل شروع به حمله به غزه در واکنش به حمله حماس در 7 اکتبر به جوامع جنوب اسرائیل کرد، تهران همین خط رسمی را دنبال کرده است. از آغاز تشدید درگیری، دیپلمات‌ها و فرماندهان نظامی ایرانی هشدار داده‌اند که اگر اسرائیل حمله زمینی به غزه را آغاز کند، «جبهه مقاومت» وارد عمل خواهد شد.
این مواضع در روزهای اخیر به‌ویژه به سمت ایالات متحده به‌عنوان «همدست» اسرائیل در بمباران غزه تغییر جهت داده شده است. آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران روز چهارشنبه(هفته گذشته) در سخنرانی خود در تهران، واشنگتن را به «مدیریت جنایات رژیم صهیونیستی» متهم کرد. پس از آن مجموعه‌ای از حملات به پایگاه‌های نظامی میزبان نیروهای آمریکایی در سوریه و عراق انجام شد. واشنگتن با مقصر دانستن شبه‌نظامیان تحت کنترل تهران، برخی پایگاه‌های نزدیک به ایران در سوریه را بمباران کرد. به نظر می‌رسد این حملات شبه‌نظامیان در چارچوب محدودیت‌های خاصی عمل می‌کنند و این گروه‌ها قصد دارند این پیام را ارسال کنند که اگر ایالات متحده نتواند اسرائیل را از حمله به غزه منصرف کند، این گروه‌های نیابتی می‌توانند محاسبات را پیچیده کنند. همانند گذشته، این بار هم، جو احتیاط در اتاق مدیریت بحران ایران حاکم بوده است. صیانت از نظام، سیاست اساسی بنیانگذار جمهوری اسلامی، آیت‌الله روح‌الله خمینی بود. با پایبندی به این رویکرد، جانشین او نیز توانسته است از ورود ایران به جنگ‌ها جلوگیری کند. «نرمش قهرمانانه» معروف ایران به دیپلمات‌های میانه‌رو ایرانی چراغ سبز نشان داد تا توافق هسته‌ای 2015 با غرب را برای جلوگیری از درگیری نظامی قریب‌الوقوع امضا کنند. همچنین، زمانی که ایالات متحده در ژانویه 2020 ژنرال (شهید)قاسم سلیمانی را ترور کرد، رهبری ایران سیاست عدم جنگ مستقیم را در پیش گرفت. رهبر ایران فقط اجازه حملات موشکی محدود به پایگاه عین‌الاسد در عراق را صادر کرد. همزمان با سخنرانی رهبری ایران، جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که به رهبری ایران هشدار داده است که اگر تهران به حرکت علیه نیروهای آمریکایی ادامه دهد، باید آماده عواقبش باشد. ایران اصل دریافت این پیام را تایید کرد، اما لحن پیام را تکذیب کرد. محمد جمشیدی، دستیار ارشد ابراهیم رئیسی در پستی در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد: «پیام‌های آمریکا نه خطاب به رهبر انقلاب اسلامی بود و نه چیزی جز درخواست از طرف ایرانی.» اگر بایدن فکر می‌کند که به ایران هشدار داده، باید از تیمش بخواهد که متن پیام‌ها را به او نشان دهد.» در مواضعی که از تهران می‌آیند، نگرانی در مورد تهدید موجودیت حماس دیده می‌شود. حمله حماس از سوی جمهوری اسلامی به‌عنوان «دستاوردهای استراتژیک» مورد استقبال قرار گرفته است. از سوی دیگر، تشدید درگیری به این معنی است که حزب‌الله لبنان، حوثی‌ها در یمن و گروه‌های شبه‌نظامی کوچک‌تر اما متنوع در عراق و سوریه نیز ممکن است پایشان به معرکه باز شود. درگیری آنها در یک جنگ احتمالی با اسرائیل ممکن است به معنای درگیری با ایالات متحده باشد که پیشرفته‌ترین ارتش جهان را در اختیار دارد و متحد استراتژیک اسرائیل نیز هست. چنین رویارویی‌ای ممکن است ضربات بزرگی به نیروهای مورد حمایت ایران وارد کند و بنابراین در عرصه عمل سودی برای ایران نخواهد داشت. بنابراین ایران تمام تلاش خود را خواهد کرد تا وضعیت فعلی را بدون وارد شدن به جنگ مستقیم و ویرانگر با دشمن قسم‌خورده خود اسرائیل حفظ کند و از دستاوردهای فعلی محافظت کند.

دیدگاه

ویژه دیپلماسی
آخرین اخبار