نگاه خارجی
آنچه در این ستون میخوانید، دیدگاههای رسانههای خارجی است که صرفا جهت اطلاعرسانی منتشر میشود و این دیدگاهها موضع روزنامه «هممیهن» نیست.
آنچه در این ستون میخوانید، دیدگاههای رسانههای خارجی است که صرفا جهت اطلاعرسانی منتشر میشود و این دیدگاهها موضع روزنامه «هممیهن» نیست.
شیوه حمایت ایران از حماس در مقابل اسرائیل
فرمانده نیروی قدس ایران، شاخه قدرتمندی که فعالیتهای خارجی این نیرو را فرماندهی میکند، به جنبش حماس فلسطینی درباره حمایت بیدریغ تهران اطمینان داده است. اما بهرغم اینکه در نامه سرلشکر قاآنی تاکید شده که «ما در این نبرد تاریخی هر کاری که لازم باشد انجام خواهیم داد»، اقدامات عملی ایران همچنان محتاطانه است. این نامه که به زبان عربی نوشته شده، خطاب به فرمانده گردانهای القسام حماس، محمد الدیف است. این شاخه مسلح مسئول عملیات 7 اکتبر بود که در آن شبهنظامیان حماس به کیبوتصها و پایگاههای نظامی اسرائیل حمله کردند. اسرائیل در واکنش به این اقدام، جنگ ویرانگری را در نوار غزه به راه انداخته است که بیش از 11000 کشته برجای گذاشته و محکومیت جهانی را برانگیخته است. از نظر قاآنی، حمله حماس «یک ابتکار حماسی و بدیع» بود. وی افزود: «فلسطین و منطقه دیگر آنطور که پیشتر بودند، نخواهند بود». او گفت که این حمله «آسیبپذیری رژیم اشغالگر صهیونیستی را آشکار کرد.» نیروی قدس مسئولیت فعالیتهای برونمرزی سپاه پاسداران ایران را برعهده دارد. در طول سالها، شبکهای از نیروهای مورد حمایت ایران در سراسر خاورمیانه، بهویژه در لبنان،
سوریه، عراق و یمن تشکیل شده است. قاآنی همچنین دوست دیرینه و جانشین سردار قاسم سلیمانی، بانفوذترین ژنرال ایران است که در حمله هوایی آمریکا در سال 2020 ترور شد. قاآنی با تاکید بر «تعهد برادری» ایران به حماس افزود: برادران شما در محور مقاومت با شما متحد هستند. با این حال، در این نامه مشخص نشده است که جمهوری اسلامی تا چه حد از حماس حمایت خواهد کرد. سیاست اعلامشدهای که ایران از زمان شروع جنگ دنبال کرده، سیاستی است که بهدنبال اجتناب از درگیری مستقیم نظامی است. مقامات ایرانی، مواضع محتاطانهای را اتخاذ کرده و سخنان خود را به اعلام برخی هشدارها محدود کردهاند مبنی بر اینکه در صورت امتناع اسرائیل از توقف حمله به غزه، گروههای مقاومت ممکن است دست به ماشه ببرند.
نامه قاآنی، 40 روز پس از جنگ، منتشر شد. برخی معتقدند این نامه یک تاکتیک روابط عمومی است مبنی بر اینکه ایران در جنگ مستقیم با اسرائیل برای کمک به حماس ورود نخواهد کرد. در اوایل نوامبر، اسماعیل هنیه، رهبر حماس در تهران با رهبری ایران دیدار کرد. خبر این دیدار در آن زمان توسط رسانههای دولتی ایران منتشر نشد. رسانههای داخلی معمولاً وظیفه چنین اخباری را برعهده دارند. در نهایت خبر این دیدار، چند روز بعد توسط اسامه حمدان، نماینده حماس در بیروت فاش شد. روز چهارشنبه، یک گزارش خبرگزاری رویترز مدعی شد که در این دیدار، رهبری ایران از هنیه شکوه کرده است که ایران در عملیات 7 اکتبر در بیخبری نگه داشته شده و به همین دلیل جمهوری اسلامی قصد ندارد برای حماس به جنگ ورود کند. جنبش حماس فلسطین این گزارش را تکذیب کرده است. به گزارش خبرگزاری رسمی ایران - ایرنا - حمدان، نماینده حماس در بیروت، این گزارش را «دروغهای بیارزش» خواند. او این دیدار را «مثبت» توصیف کرد، اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد. البته حماس پیشتر نارضایتی خود را از عدم ورود مستقیم جنبش حزبالله لبنان، به جنگ با اسرائیل ابراز کرده است. غازی حمد، یکی از اعضای ارشد
دفتر سیاسی حماس، در مصاحبه با آسوشیتدپرس در اواخر اکتبر گفت: «ما انتظار بیشتری داریم. درحالیکه حزبالله دهها جنگجو را در درگیریها با ارتش اسرائیل در منطقه مرزی نقطه آتشسوزی از دست داده است، تعامل این گروه در جنگ تاکنون محدود بوده است. دو سخنرانی اخیر رهبر حزبالله حسن نصرالله نیز محتاطانهتر از آنچه انتظار میرفت، بود. زیرا او بر روی خط باریکی قدم میگذارد. حزبالله تلاش کرد هیچ تعهدی علنی از طرف گروهش ندهد، چراکه میداند مشارکت حزبالله در جنگ مستقیم با اسرائیل میتواند به معنای سوق دادن اقتصاد شکستخورده لبنان به یک جنگ ویرانگر باشد. علاوه بر این ورود حزبالله به جنگ میتواند پای ایران را نیز به درگیری باز کند.