نگاه خارجی
آنچه در این ستون میخوانید، دیدگاههای رسانههای خارجی است که صرفا جهت اطلاعرسانی منتشر میشود و این دیدگاهها موضع روزنامه «هممیهن» نیست.
آنچه در این ستون میخوانید، دیدگاههای رسانههای خارجی است که صرفا جهت اطلاعرسانی منتشر میشود و این دیدگاهها موضع روزنامه «هممیهن» نیست.
منافع مشترک آمریکا و حزبالله در جنگ غزه
وضعیت تنش در مرز اسرائیل و لبنان با استمرار حملات حزبالله و ارتش اسرائیل در حال تشدید است. بهرغم تشدید تنش، استراتژی حزبالله تغییری نکرده و هدفش این است که بخش بزرگی از نیروهای اسرائیلی را از سمت غزه به سمت مرزهای شمالی بکشاند. بهرغم همه این تحولات، به نظر میرسد که از قضا هف حزبالله با هدف دولت جو بایدن برای اجتناب از یک جنگ وسیعتر، همسو باشد. سیدحسن نصرالله، رهبر این گروه لبنانی، اعلام کردهاست که حزبالله ضربآهنگ و تاکتیکهای عملیات فرامرزی خود را تسریع کردهاست. در دومین سخنرانی نصرالله از زمان آغاز جنگ غزه، شنبه هفته گذشته، نصرالله اشاره کرد که این جنبش «از لحاظ تعداد عملیات، اهداف و نوع سلاحها» سطح فعالیت خود را افزایش میدهد. با این حال نصرالله اعلام جنگ نکرد.
بیمیلی واضح نصرالله به باز کردن یک جبهه جدید علیه اسرائیل، نشاندهنده استمرار استراتژی منسجم این گروه برای اجتناب از آغاز یک منازعه است. او پس از جنگ ۲۰۰۶ جمله معروفی گفت که اگر میدانست اسارت دو سرباز اسرائیلی به جنگی علیه لبنان بدل خواهد شد، اجازه این اقدام را نمیداد. منابع نزدیک به حزبالله میگویند که اجتناب از جنگ جدید اسرائیل علیه لبنان، یک عامل اصلی در رویکرد حزبالله به نبرد در غزه است. یک منبع به شرط پنهان ماندن نامش میگوید که حزبالله بهعنوان یک بازیگر منطقی لبنانی عمل میکند که منافع ملی لبنان را در نظر میگیرد. چنین استدلالی دقیقاً خلاف تصویری است که از حزبالله بهعنوان گروه نیابتی ایران ارائه میشود. حزبالله خودش همواره این تصویر را مردود میداند و میگوید که تهران فقط نقش حمایتی دارد. به نظر میرسد حزبالله اطلاع دارد از اینکه اسرائیل پای آمریکا را به یک منازعه وسیعتر بکشد، چه مخاطراتی در پی دارد. به گفته یک منبع مطلع، حزبالله نمیخواهد وارد اقداماتی بشود که رویای همیشگی اسرائیل را برای کشاندن پای آمریکا به یک جنگ وسیع با دشمنانش تعبیر کند. این منبع میگوید: «با ورود تجهیزات جنگی
آمریکا به منطقه، خطر تلاش اسرائیل برای وارد کردن آمریکا به یک جنگ منطقهای بیشتر میشود.»
مقامهای ارشد اسرائیلی هم مستمراً لبنان را به سناریویی مشابه غزه تهدید میکنند. یوآو گالانت، وزیر جنگ اسرائیل بعد از سخنرانی نصرالله گفت: «آنچه را در غزه انجام میدهیم، میتوانیم در بیروت هم انجام دهیم.» چنین اظهاراتی به علاوه اقدامات اسرائیل در جبهه لبنان، باعث افزایش نگرانیهایی در واشنگتن شدهاست. براساس گزارشهای رسانهای، وزیر دفاع آمریکا پس از اظهارات گالانت در تماس تلفنی با او، نسبت به تشدید تنشها علیه لبنان اظهار نگرانی کردهاست. این نگرانیها، نشانهای از سیاست دولت بایدن برای اجتناب از گسترش درگیریهای غزه به لبنان و دیگر نقاط در منطقه است. آموس هوچستین، مشاور ارشد بایدن در امور انرژی و زیرساخت، بهتازگی به بیروت سفر کرد و با هدف جلوگیری از گسترش درگیریها، با مقامهای ارشد لبنان گفتوگو کرد.
لوید آستین، نسبت به هر کس دیگر در دولت جایگاه بهتری دارد تا عواقب یک جنگ گسترده میان لبنان و اسرائیل را درک کند. او هم در جنگ عراق در ارتش خدمت کردهاست و هم بهعنوان فرمانده سنتکام در منطقه حضور داشتهاست و به روشنی از نفوذ حزبالله در دیگر بازیگران منطقهای مانند حوثیها و گروههای مسلح شیعه در عراق باخبر است. نصرالله هم به روشنی به این موضوع اشاره کرده و گفتهاست که اگر آمریکا بتواند اسرائیل را وادار به توقف حملات به غزه کند، گروههای عراقی و یمنی از حمله به پایگاههای آمریکایی دست میکشند. در واقع حزبالله این پیام را به واشنگتن میرساند که اگر نسبت به متحدش در اسرائیل اعمال نفوذ کند، حزبالله هم همین کار را با متحدانش در یمن و عراق خواهد کرد.
به نظر میرسد دولت آمریکا هم نگران است که پایش به جنگ منطقهای به نفع اسرائیل باز شود. جاشوآ لندیس، مدیر گروه مطالعات خاورمیانه در دانشگاه اوکلاهما و پژوهشگر اندیشکده مؤسسه کوئینسی، نگرانیها از تشدید تنشها در جبهه لبنان ناشی از ترس از این است که همزمان با افزایش مطالبات بینالمللی برای آتشبس، اسرائیل یک آتشافروزی جدید انجام دهد.