۷ ماه حبس برای یک فعال محیطزیستی
هفتم فروردینماه امسال حکم محکومیت حر منصوری، فعال با سابقه محیطزیست در مازندران به هفتماه حبس تعزیری ابلاغ شد؛ حکمی که علت صدور آن انتشار فیلمی کوتاه از تخریب جنگل بود که به نام جنگل الیمالات دستبهدست میشد اما درنهایت مشخص شد که ارتباطی با این پروژه نداشته است.

هفتم فروردینماه امسال حکم محکومیت حر منصوری، فعال با سابقه محیطزیست در مازندران به هفتماه حبس تعزیری ابلاغ شد؛ حکمی که علت صدور آن انتشار فیلمی کوتاه از تخریب جنگل بود که به نام جنگل الیمالات دستبهدست میشد اما درنهایت مشخص شد که ارتباطی با این پروژه نداشته است. این رأی در شرایطی صادر شده که نهتنها خود پرونده طرح گردشگری الیمالات و از بین رفتن نهالهای این جنگل بلاتکلیف است، بلکه تخریب جنگل با لودر هم پیگیری نشد.
این رأی از سوی دادگاه کیفری دو شهرستان نور صادر شد و به گفته خود منصوری به زودی به آن اعتراض میکند. تخریب قسمتی از جنگلهای الیمالات بخش چمستان از توابع شهرستان نور از اواخر سال ۱۴۰۲ مورد توجه قرار گرفت و فروردینماه سال گذشته هم بهدلیل مراجعه نکردن به مراجع قضایی برای ارائه توضیحات لازم درباره تخریب بخشی از جنگل الیمالات بخش چمستان بازداشت شد.
مشاور حقوقی وقت سازمان منابع طبیعی کشور شهریورماه 1403 اعلام کرده بود که دستور فسخ قرارداد طرح گردشگری الیمالات را خطاب به سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران-ساری، صادر کرده است. بخشی از دلایل بازداشت مدیرکل منابع طبیعی مازندران در خردادماه سال گذشته هم به این پرونده مربوط بود. شهریورماه سال گذشته، بعد از نزدیک به پنج ماه توقف این پروژه، خبرهایی از تحرکاتی جدید در سایت الیمالات منتشر شد.
منصوری جزئیات بیشتری از دلیل صدور حکم هفتماه حبس تعزیری میگوید و توضیح میدهد: «اواسط شهریورماه بود که خبر رسید تحرکات جدیدی در سایت الیمالات در حال شکلگیری است و از طرف دیگر هم دادستان مرکز مازندران که با این پروژه مخالفت کرده بود، تغییر کرد. در این شرایط همچنان سازمان منابع طبیعی تاکید میکرد که این پروژه غیرقانونی است و مجوزهای لازم را ندارد و باعث تخریب جنگل میشود.
ما هم برای حمایت از حکم توقف، همچنین حفاظت از جنگل و منابع طبیعی مطالب مرتبط با این موضع، همچنین مصاحبههای مدیران منابع طبیعی و محیطزیست را منتشر کردیم. در این میان یکی از فیلمهایی که به دست ما رسید، مربوط به فردی بود که در حال تخریب جنگل با لودر بود. صاحب لودر فیلم را در صفحه خودش گذاشته بود و برخی که فیلم را برای ما فرستادند، مدعی شدند که مربوط به جنگل الیمالات است، اما بعد از آن مشخص شد که این فیلم مربوط به الیمالات نبود. با این حال آن ویدئو مربوط به ایران و هویت راننده لودر کاملاً مشخص بود و نمیدانست که این کار غیرقانونی است. ما هرچه پیگیری کردیم پاسخی داده نشد. همزمان این فیلم هم در میان فیلمهای مربوط به الیمالات استفاده و بازنشر شد.»
او اضافه میکند که در روز 11 شهریورماه، این فیلم بازتاب گستردهای داشت:«من وقتی مطمئن شدم که فیلم مربوط به منطقه نیست آن را حذف کردم. حتی اسنادی دارم که نشان میدهد به افرادی که فیلم را منتشر کرده بودند، توصیه کردم که آن را حذف کنند؛ چون مربوط به الیمالات نبود. اواخر همان شب بدون اخطار قبلی و درحالیکه فیلم را پاک کرده بودم، به مدت 24 ساعت به جرم نشر اکاذیب بازداشت و روز بعد با قید سند آزاد شدم.
در این مدت سه جلسه دادگاه برگزار شد و قاضی هم به خوبی با مسئله برخورد کرد اما حکمی که برایم صادر شد بیشتر از آن چیزی بود که تصور میکردیم و هفتماه حبس تعزیری برایم در نظر گرفتند. گمان نمیکنم این پرونده شاکی خصوصی داشته باشد و گویا درخواستکننده دادستان شهرستان نور بوده است. به غیر از آن هم هیچ تخلف دیگری صورت نگرفته بود. روز قبل از بازداشت هم فیلم را حذف کرده بودم و به دیگران هم همین توصیه را کرده بودم. روز قبل از بازداشت فیلم را برداشتم و تا 20 روز به گوشی دسترسی نداشتم و اینکه ادعا شود اصرار کردم که فیلم بماند اشتباه است و بقیه مطالب مربوط به الیمالات را هم به توصیه پلیس فتا پاک کردم.»
به گفته منصوری، این رأی بدوی است و قرار است به آن اعتراض شود: «باتوجه به اینکه توسط سازمانهای مختلف تاکید شده پروژه الیمالات تخلفات متعددی دارد، تصور نمیکنم که رأی صادره مناسب باشد و تنها نتیجه آن، به حاشیه بردن مسائل محیطزیستی و جلوگیری از ادامه فعالیت فعالان این حوزه خواهد بود. نکته مهم این است که اگر این فیلم تا این اندازه تاثیرگذار و مهم بوده است، چرا هیچ واکنشی نسبت به فردی که فیلم را در صفحه خودش منتشر کرد، صورت نگرفت و هیچکس پیگیر نشد که او کجا را تخریب کرده است؟»