وزیر کشور ادعاها درباره حادثه نارنجستان را رد کرد
آیا شروعکننده دعوای فیزیکی زن آمر بوده است؟
آیا شروعکننده دعوای فیزیکی زن آمر بوده است؟
حکم ضارب زن آمر به معروف در شیراز صادر شد. اما روایت یک روزنامه از این حادثه مؤید این موضوع است که مرد ضارب اگرچه محکوم شد اما مقصر اصلی همان آمر به معروف است که علاوه بر ناسزا گفتن، طرف دیگر ماجرا را مورد حمله فیزیکی قرار داده است. با این حال وزیر کشور در واکنش به این ادعا ضمن غلط خواندن این حرف تاکید کرده است: «قوه قضائیه برای کسی حکم داد که به آمر رعایت حجاب حمله کرده بود.» این در حالی است که رسانه قوه قضائیه با انتشار مطلبی علاوه بر بیان این موضوع که حکم صادرشده بدوی است، تاکید کرده است که طرف مقابل در صورت داشتن هرگونه شکایت میتواند نسبت به طرح آن به مراجع قضایی اقدام کند.
با انتشار کلیپی در فضای مجازی مبنی بر کتک زدن و ضرب و شتم یک زن آمر به معروف توسط همسر زنی بیحجاب در باغ نارنجستان قوام شیراز، پلیس وارد عمل شد و فردی که یک زن آمر به معروف را مورد ضرب و شتم قرار داده بود، روانه زندان شد. با دستور دادستان پرونده رسیدگی تشکیل و برای رسیدگی سریع به شعبه ویژه ارجاع شد. درخبری که خبرگزاری میزان منتشر کرده است، رئیس کل دادگستری استان فارس دراینباره گفت: «پس از رسیدگی، رای بدوی مبنیبر محکومیت ضارب به تحمل ۷۴ ضربه شلاق تعزیری، ۲ سال تبعید و در مجموع ۵۰۰ میلیون ریال جزای نقدی بدل از حبس به لحاظ توهین، ضرب و جرح و ایجاد مزاحمت برای بانوی آمر به معروف صادر شده است که این رای قابلیت تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان فارس را دارد. سه متهم دیگر پرونده به جزای نقدی بهلحاظ عدم رعایت حجاب شرعی و ممانعت از اجرای امر به معروف و توهین به شاکیه محکوم شدند و مدیر مجموعه نارنجستان نیز به ۲ سال انفصال از خدمات دولتی محکوم شد که محکومیت مدیر مجموعه به مدت ۲ سال تعلیق شده است.»
اما یک روزنامه اصولگرا در گزارشی ابعاد دیگری از این ماجرا را مورد توجه قرار داد. در این گزارش آمده است: «روایت منتشرشده در فضای مجازی و رسانهها، اما تنها یک سمت از ماجراست. براساس گفتههای خبرنگار محلی شهرستان شیراز ظاهراً داستان از این قرار است که خانوادهای زاهدانی که برای مسافرت به شیراز رفتهاند، برای بازدید از باغ نارنجستان قوام وارد باغ میشوند و طبق فیلم دوربینهای مداربسته نارنجستان قوام، خانم حجاب دارد. پس از ورود به باغ نارنجستان، روسری خانم کمی عقب میرود اما بهطور کامل از سرش نمیافتد. خانم چادری حاضر در باغ نارنجستان، چندباری برای رعایت حجاب کامل به آن خانواده تذکر میدهد. بار آخر خانم چادری با لحن بدی مجدداً تذکر خود را برای رعایت پوشش تکرار میکند. خانواده طرف مقابل باز هم به شیوهای خانم چادری را دست به سر میکنند. بار آخر اما خانم چادری خودش برای پوشاندن روسری آن خانم، اقدام میکند. همین که میخواهد این کار را انجام دهد، میان خانم چادری و خانم طرف مقابل درگیری پیش میآید. خانم چادری به خانم طرف مقابلش مشت میزند و خانم طرف مقابل پرت میشود. در این بین خانم چادری فحاشی نیز میکند.
همسر آن خانم در این صحنه، جلو میآید که خانم چادری مجدداً به همسر آن خانم هم فحش میدهد و ضربه میزند. در اینجا بود که مرد پس از عصبانی شدن، با خانم چادری درگیر میشود و فیلم آن منتشر میشود.»
این گزارش موجب شد تا خبرنگاران درباره ادعای این روزنامه از وزیر کشور سوال کنند و موضوع را مورد راستیآزمایی قرار دهند. احمد وحیدی وزیر کشور در حاشیه جلسه هیئت دولت در پاسخ به پرسشی درباره درگیری بین آمر به رعایت حجاب و فرد دیگری در شیراز و اینکه آغازکننده درگیری آمر به رعایت حجاب بوده است، تأکید کرد:«نه، این حرف غلط است به این دلیل که قوه قضائیه برای کسی حکم داد که به آمر رعایت حجاب حمله کرده بود. این گزارش غلط است و آمر به رعایت حجاب براساس اصول تذکر داده و فرد مقابل او خلاف عمل کرده بود.»
واکنش دستگاه قضا به حواشی جدید
در فیلم منتشرشده که گویا موجب جریحهدار کردن افکار عمومی شده است، زن آمر مورد حمله قرار گرفته است اما مردم شیراز خواهان انتشار فیلم کامل این ماجرا هستند. شواهد مؤید این است که حملهکننده اول زن آمر بوده است. در همین ارتباط روز اول شهریورماه مرکز رسانه قوه قضائیه در مطلبی که تحت عنوان پاسخ به حاشیهسازیها پیرامون حکم پرونده ضرب و جرح یک آمر به معروف در باغ موزه نارنجستان قوام شیراز، طرحشده در فضای مجازی، در اختیار رسانهها قرارداده، به شبهات مطرحشده، پاسخ دهد و تاکید کند که دستگاه قضا، اجرای قانون و رعایت عدالت را همواره مدنظر داشته است.
در این مطلب آمده است: «آنچه این پرونده را نسبت به سایر پروندههای مشابه حساس و ویژه ساخته است، گمانهزنیها و ادعاهای ناآگاهانهای است که در بستر رسانهها و بهخصوص فضای مجازی شکل گرفته و افکار عمومی را از برخی واقعیات موجود در پرونده غافل و دور ساخته و زمینهساز شکلگیری تفکرات دوگانه در خصوص برخورد دستگاه قضایی با این موضوع شده است. دستگاه قضایی مستند به اوراق و مندرجات پرونده ضمن حفظ استقلال کامل خود رسیدگی به پرونده مذکور را به دور از هرگونه جو احساسی، حاشیهسازیهای ایجادشده و دقیقاً وفق قوانین و مقررات جاری انجام داده و نسبت به صدور حکم نخستین و بدوی اقدام کرده است. شایان ذکر است که در این خصوص رئیس کل دادگستری استان فارس نیز در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری میزان در تاریخ ۲۸ مردادماه ۱۴۰۲ صراحتاً به این امر اشاره کرده که «دادگستری فارس همانگونه که مسئول اجرای قانون حمایت از آمرین به معروف و ناهیان از منکر است، حقوق شخصی افراد و طرفین پرونده را نیز محترم میشمارد و در فضایی شفاف، به هرگونه ادعایی در چارچوب قوانین رسیدگی میکند.»
دادگستری استان فارس آمادگی رسیدگی کامل به جوانب دیگر این پرونده را دارد اما تاکنون شکایت متقابلی از سوی طرف مقابل پرونده (فرد ضارب یا خانواده وی) علیه بانوی آمر به معروف در مجموعه قضایی استان فارس ثبت نشده است. شایان ذکر است مجدداً و مستند به اطلاعرسانی رئیس کل دادگستری استان فارس در گفتوگوی تاریخ ۲۸ مردادماه ۱۴۰۲ با خبرگزاری میزان توجه اصحاب رسانه و افکار عمومی را به این نکته جلب مینماییم که رئیس کل دادگستری فارس در آن گفتوگو بیان داشته است که«چنانچه هر پرونده و ادعای دیگری مرتبط با موضوع، همراه با مستندات، ادله و امارات قانونی از سوی طرفین پرونده مطرح شود، مرجع قضایی مطابق قانون آیین دادرسی کیفری و در چارچوب مقررات به آن رسیدگی خواهد کرد.»
بهرغم توضیحات ارائهشده از سوی مقامات مسئول، توصیه میشود که دستگاه قضایی کشور که مسئولیت ایجاد قسط و عدل در جامعه را برعهده دارد و قطعاً باید در برابر افکار عمومی پاسخگو باشد فارغ از طرح یا عدم طرح شکایت از سوی طرف مقابل، مطالبه شهروندان را مورد توجه قرار داده و فیلم کامل درگیری را منتشر کند تا مردم به صورت شفاف از وقایع آگاه شده و جلوی هرگونه حاشیهسازی و اما و اگر گرفته شود. با این اقدام مردم اطمینان حاصل میکنند که قوه قضائیه براساس وظایف و ماموریت خود پشتیبان آحاد ملت است و نهفقط گروه
یا جریانی خاص.