گروه خبر

روزنامه هم‌میهن

سفر وزیــــــــــــــــر نفت به مشهد و پیگیری های میدانی رئیس جمهور

 

اولین روز نیست که بحران کمبود انرژی به ویژه گاز آن‌هم به‌دلیل برودت هوا کشور را تحت سیطره خود قرار داده است. بالاخره پس از چند روز سیدابراهیم رئیسی، رئیس دولت با حضور شرکت ملی گاز به این بحران واکنش نشان داد و گفت: «در وضعیت خاص آب و هوایی پیش آمده با تلاش‌های مسئولان اداره گاز و البته همراهی و همکاری متعهدانه مردم، قطعی گسترده گاز نداشتیم و فقط در نقاط محدودی متأسفانه گاز قطع شد. تعطیلی ادارات و سازمان‌ها راهکار مناسبی نیست، اما امروز موضوع اهم رساندن سوخت به منازل مردم است و بعد به واحدهای تجاری و اداری. در موضوع مشترکان پرمصرف نظارت بر مصرف سازمان‌های دولتی اولویت بیشتری دارد.» از سوی دیگر، در شرایطی که با تعطیلی‌ها و لغو پروازها و سفر قطارها روبرو هستیم، ابراهیم رئیسی، رئیس دولت «از تلاش‌ها و زحمات وزیر نفت و مسئولان شرکت ملی گاز که با توجه به شرایط خاص آب و هوایی پیش آمده در کشور برای مدیریت صحیح توزیع گاز تلاش زیادی کرده‌اند» قدردانی کرده است و رسانه‌ها و مردم را به نحو مقصر وضعیت معرفی و تأکید کرد: «وجه مکمل تلاش‌های مسئولان اداره گاز را مصرف صحیح گاز از سوی مردم است. اصلاح الگوهای مصرف نیاز به فرهنگ‌سازی دارد که مسئولیت اصلی در این زمینه بر عهده رسانه ملی، اصحاب رسانه و تریبون‌داران است.»

 

راهکار وزیر نفت برای مقابله با سرما؛ لباس بیشتر بپوشید

قرار بود این زمستان سخت گریبان اروپا را بگیرد. زمستانی که جواد اوجی، وزیر نفت آن را پیش‌بینی کرده بود اما حالا مجبور است به‌دلیل زمستان سختی که گریبان ایران را گرفته و بسیاری از شهرها با کمبود گاز در جدال هستند، خودش را به استان خراسان شمالی برساند تا کمبود انرژی در این استان را شخصاً پیگیری کند. اما این پیگیری با توجه به کمبودها و عدم پیش‌بینی‌ها نمی‌تواند نتیجه‌ای برای مردم این استان داشته باشد. پر بیراه نیست اگر بگویم: «آقای وزیر! شما از ایرانیانی خواستی لباس بیشتری بپوشند که دومین مخازن گازی دنیا را دارند. در حال حاضر گاز نیروگاه‌ها، ادارات و صنایع قطع است و حالا فقط کافی است مصرف خانگی را تأمین کنید اما به نظر می‌رسد در تأمین این مصرف حداقلی هم ناتوان هستید. اما سؤال اینجاست که رفتن شما به خراسان شمالی چه سودی برای مردم داشت؟ به‌جز آنکه هزینه‌ سفر یک وزیر و هیئت همراهش را به کشور تحمیل کردید اتفاق خاص دیگری هم رقم زدید؟ اصلاً خبر دارید که موج جدید برودت هوا در راه است؟»
او به اقدام به‌موقع در کنار پیش‌بینی صحیح و اتخاذ سیاست‌های پیشگیرانه که از الزامات مدیریت صحیح است اشاره کرده و افزود: «موضوع ذخیره‌سازی گاز و نفت از مسائل بسیار مهم به‌ویژه برای شرایط بحرانی و غیرقابل‌پیش‌بینی است که متأسفانه در یک مقطعی مورد بی‌توجهی قرار گرفته و شرکت ذخیره‌سازی منحل شده است. وزارت نفت پس از پایان شرایط ویژه فعلی باید حتماً این موضوع را موردتوجه جدی قرار دهد.»

کاهش مصرف گاز با تعطیلی‌ها و آمارهای ضدونقیض

رئیس دولت اعلام کرده است: «تعطیلی ادارات و سازمان‌ها راهکار مناسبی نیست.» و جواد اوجی، وزیر نفت نیز از این تعطیلی‌ها استقبال کرده و گفت: «دستور رئیس‌جمهوری برای تعطیلی مراکز آموزشی و اداره‌های شهر تهران کمک بزرگی به تأمین گاز کشور کرد و در این مدت حدود ۲.۵ میلیون مترمکعب کاهش مصرف انجام شد.» او که برای بررسی میدانی شبکه شمال شرق کشور و راهکارهای جلوگیری از افت فشار گاز و اطمینان از تداوم پایداری کامل شبکه گاز شرق کشور به مشهد مقدس سفر کرده است، تأکید کرد: «متأسفانه از دو روز پیش در برخی نقاط جنوب استان خراسان رضوی دچار قطعی گاز شدیم که گاز مایع به‌سرعت در اختیار مردم این نواحی قرار گرفت و بخاری نفتی و گازی نیز توزیع شد. در این مدت سعی شد با تغییر آرایش در بخش تولید و مصرف برای پایداری شبکه انتقال گاز به‌صورت لحظه‌ای تصمیم‌گیری شود تا دچار کمترین مقدار قطع گاز در کشور و استان خراسان رضوی باشیم.» اما مهم‌ترین مسئله‌ای که وزیر نفت به آن اشاره کرده است: «قطع گاز ترکمنستان به‌واسطه مشکل پیش‌آمده در این کشور است و حتی بر اساس اخبار رسیده شهر عشق‌آباد پایتخت این کشور و استان‌های مجاور آن در پایداری شبکه گاز و برق دچار مشکل شده‌اند.» آمارهای دولت هم ضد‌و‌نقیض‌اند. درحالی‌که اوجی، وزیر نفت از حدود ۲.۵ میلیون مترمکعب کاهش مصرف در تعطیلی تهران خبر داده، عباس اعظمی، سخنگوی شرکت ملی گاز اعلام کرد: «با تعطیلی تهران حدود شش میلیون مترمکعب در مصرف گاز صرفه‌جویی شد. میزان مصرف گاز در بخش خانگی در کشور ۶۶۳ میلیون مترمکعب شده و این در حالی است که این عدد می‌توانست به ۶۹۰ میلیون مترمکعب نیز برسد و در برخی استان‌ها که تعطیلی اتفاق افتاده شاهد کنترل مصرف هستیم، به‌ترتیب استان تهران با ۱۲۶ میلیون مترمکعب، استان خراسان رضوی با ۶۳میلیون مترمکعب، استان اصفهان ۴۶ میلیون مترمکعب، آذربایجان شرقی نیز با ۴۲ میلیون مترمکعب به‌ترتیب پرمصرف‌ترین استان‌ها هستند.»

ذخیره سوخت برای روز مبادا

درحالی‌که مناطق سردسیر با کمبود انرژی و نفت دست به گریبان‌اند، جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی از ذخیره سوخت برای روز مبادا خبر داده و اعلام کرد: «سوخت موردنیاز در تمامی مناطق کشور، به مقدار کافی ذخیره‌سازی شده و در اختیار همه هم‌وطنان قرار می‌گیرد. از ابتدای فصل سرد سال جاری، تمرکز مجموعه پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی بر تأمین سوخت نیروگاهی قرار گرفت؛ بخشی از ناترازی سوخت در حوزه نیروگاهی اتفاق افتاده است. در ماه جاری به‌طور میانگین روزانه حدود ۷۴ میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاه‌ها منتقل کردیم و مابقی نیز از طریق موجودی ذخایر تأمین شد که مجموعاً این عدد به ۱۲۰ میلیون لیتر در روز رسیده است. در گام بعدی تأمین سوخت صنایع سیمان و دیگر بخش‌ها قرار داشت که علاوه بر ذخیره‌سازی ۵۵۰ میلیون لیتری، روزانه ۱۵ میلیون لیتر سوخت مایع موردنیاز این بخش‌ها تأمین شد.»
او یکی از دلایل افت شبکه گاز کشور را قطعی گاز ترکمنستان به‌دلیل چالش‌های داخلی شبکه گاز این کشور اعلام کرد و تأکید کرد: «این قطعی نیز مزید بر علت شد و با عدم استفاده از این ظرفیت مناسب، فشار مضاعفی بر شبکه گاز کشور تحمیل شد.»
با وجود سفر وزیر به خراسان اما هنوز هم در بسیاری از شهرها مانند سبزوار شاهد صف طولانی کپسول‌های خالی گازی هستیم که به امید پر شدن در سرما پشت سرهم ایستاده‌اند. کوشکی، رئیس مرکز راهبری شرکت ملی گاز ایران گفت: «افزایش مصرف موجب شده در برخی شهر‌ها و اصطلاحاً سرشاخه‌ها شاهد افت فشار باشیم، در برخی شهرها قطع گاز مقطعی هم داشتیم. این گستردگی سرما در کشور باعث شد که طی روزهای گذشته موازنه تولید و مصرف به‌خصوص در استان‌های شمالی و شمال شرق کشور که سرمای بی‌سابقه‌ای داشتند منفی باشد، به‌گونه‌ای که در برخی شهرهای استان دما به منفی ۲۸ درجه نیز رسید. حداکثر انتقال گاز را به شبکه شمال شرق کشور داشتیم، جریان گاز همچنان برقرار است، با حداکثر ظرفیت ایستگاه‌ها و خطوط انتقال گازرسانی انجام می‌شود، جریان گاز به آن سمت قطع نشده است.» فرهاد زیاوار، استاندار لرستان هم در حاشیه جلسه ستاد مدیریت بحران کشور که به ریاست دکتر وحیدی وزیر کشور، با حضور استانداران سراسر کشور به‌صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، گفت: «بر اساس گزارش‌ها بارش برف تردد در محورهای شهرستان دلفان فقط با زنجیر چرخ و تجهیزات موردنیاز امکان‌پذیر است که در همین راستا اکیپ‌های خدمات‌رسان در شهرستان دلفان مشغول فعالیت هستند. همچنین راه‌های دسترسی به چهل روستا در شهرستان بروجرد و دو روستا در خرم‌آباد نیز مسدود شده است که با حضور اکیپ‌های راهداری عملیات بازگشایی مسیرهای مذکور در حال انجام بوده و تا ظهر امروز به پایان می‌رسد.»

40 آژیر خطر تداوم بارش‌ها به صدا درآمد

سازمان هواشناسی کشور اعلام کرد که بارش‌ها در ۱۰ استان تداوم و احتمال وقوع سیل در ۴ استان وجود دارد. سازمان هواشناسی کشور با صدور هشدار نارنجی‌رنگ از تفاوت فعالیت سامانه بارشی، بارش باران، گاهی همراه با رعدوبرق، وزش باد شدید موقت در بوشهر، جنوب خوزستان، فارس و جنوب کهگیلویه و بویراحمد و تشدید فعالیت سامانه بارشی، بارش برف، رخداد مه، کولاک برف و کاهش دید در ارتفاعات و دامنه در استان‌های کهگیلویه و بویراحمد، فارس و جنوب اصفهان هشدار داد. این وضعیت جوی در خوزستان، نیمه جنوبی کهگیلویه و بویراحمد، یزد، کرمان، خراسان جنوبی، شمال سیستان و بلوچستان، نیمه غربی هرمزگان و در روز چهارشنبه (۲۷ دی‌ماه) در هرمزگان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، یزد و کرمان دور از انتظار نخواهد بود. شرایط جوی در استان‌های یزد، نیمه شرقی خوزستان، نیمه شمالی کرمان و خراسان جنوبی در دو روز آینده در دامنه و ارتفاعات استان‌های یزد، نیمه شمالی کرمان و خراسان جنوبی دور از انتظار نخواهد بود. با ورود موج جدید بارش‌ها و برودت هوا نه‌تنها تهران بلکه بسیاری از شهرهای دیگر هم دچار بحران شده و طبیعتاً مصرف گاز و حتی برق افزایش می‌یابد و نگرانی‌ها از قطعی برق هم قوت گرفته است. شاید به همین دلیل است که علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیرو اعلام کرد: «در شرایط کنونی وضعیت تأمین آب و برق پایدار است و نگرانی در این دو بخش وجود ندارد و تمام تلاش خود را برای تأمین پایدار آب و برق خواهیم کرد. در شرایطی که برودت هوا طبیعتاً هم در شبکه‌های آب و برق خدمت‌رسانی مشکل می‌شود. باید بتوانیم هم تأسیسات برق را پایدار نگه داریم و هم از یخ‌زدگی‌ها جلوگیری کنیم.»

Anzali FZ