| کد مطلب: ۲۸۵۷

16 آذر متفاوت

رئیسی امروز مهمان دانشگاه تهران است غلامحسین محسنی اژه‌ای و محمدباقر قالیباف روز گذشته با دانشجویان دیدار کردند

رئیسی امروز مهمان دانشگاه تهران است

غلامحسین محسنی اژه‌ای و محمدباقر قالیباف روز گذشته با دانشجویان دیدار کردند

شادی مکی و پریسا هاشمی

گزارشگران هم‌میهن

سران قوا امسال به‌مناسبت روز دانشجو در جمع دانشجویان حاضر شدند تا به سوالات و انتقادات دانشجویان پاسخ بدهند. دانشجویانی که از وضع موجود ناراضی هستند و به بهانه این روز و فرصت پیش‌آمده، انتقادات و مطالبات‌شان را بیان کردند. هم‌میهن با دو نفر از فعالان دانشجویی و پنج نفر از نمایندگان مجلس درباره این روز گفت‌وگو کرده است.

برخورد با دانشجویان معترض در 3 ماه گذشته

بار دیگر 16 آذر و روز دانشجو از راه رسید و سیل پیام‌ها و نشست‌ها و تبریک‌ها روانه فضای دانشجویی شد. بازهم از باید‌هاونبایدها گفته شد. اما این‌بار گفت‌وگوها به‌دلیل اعتراضاتی که از 25شهریورماه آغاز شد و طلایه‌دار آن جوانان و به‌ویژه قشر دانشجو بودند، رنگ‌و‌بوی دیگری داشت. جامعه این روزها سوگوار است. جامعه دانشجویی به‌دلیل اتفاقات رخ‌داده از ابتدای سال تحصیلی، نگران و دلخور است. حادثه دانشگاه شریف در اذهان دانشجویی تازه است و همچنان تعدادی از دانشجویان به‌دلیل دستگیری و ممنوعیت ورود هم‌کلاسی‌هایشان به دانشگاه مطالباتی دارند. اگر پای درددل برخی دانشجویان بنشینیم، متوجه آثار روانی وارد‌شده به آنها می‌شویم. زخم‌های دانشجویان نه‌تنها مرهم نداشتند حتی برخی تصمیمات و واکنش‌های اشتباه روز‌به‌روز این زخم را ناسورتر کرده است. سخت‌گیری برای ورود دانشجویان به دانشگاه، ممنوعیت ورود تعدادی از دانشجویان معترض، تصمیم جدید شورای عالی امنیت ملی، ابلاغ شیوه‌نامه انضباطی جدید که از دید کارشناسان امر، حقوق دانشجویان را به محاق برده است،‌ همگی تاییدکننده آن است که فضا برای دانشجویان سنگین و نامناسب است.
صحبت‌های عبدالله معتمدی، رئیس دانشگاه علامه‌طباطبایی در روز 22 آبان‌ماه تنها نمونه‌ا‌ی از حرف‌های مساله‌ساز است که با جامعه دانشجویی در این مدت شده است. او درباره برخورد با دانشجویان گفته بود: «ما برای حفظ آرامش دانشگاه در کنار گفت‌وگو، رویکردهای بازدارنده دیگری در پیش گرفته‌ایم. افراد شاخص این اعتراض‌ها که پیشتر هم تذکر گرفته بودند برای توضیح به کمیته انضباطی احضار شده‌اند. براساس مقررات مصوب در سال ۱۳۷۴، به رئیس دانشگاه اجازه داده شده که اگر بخواهد می‌تواند دانشجویی را که به کمیته انضباطی احضار شده است از حضور در دانشگاه محروم کند. همچنین براساس دستور جدید شورای امنیت ملی، اکنون این اختیار به کمیته انضباطی نیز داده شده است.» از سوی دیگر به دلیل تصمیمات و برخی برخوردهای مسئولان با اعتراضات دانشجویی شاهد شکاف میان دو طیف فکری دانشجویان بوده‌ایم؛ مسئله‌ای که نگران‌کننده است. مسئولان دانشگاهی و غیردانشگاهی نه‌تنها برای ایجاد مفاهمه میان دو طیف چاره‌اندیشی نکرده‌اند بلکه عده‌ای با فربه‌کردن یک طیف فکری سعی کرده‌اند طیف دیگر را تضعیف کنند. شاید دانشگاه فردوسی مشهد تنها نمونه‌ نسبتا مطلوب باشد که مسئولان دانشگاه با ایجاد تریبون برای هر دو طرف سعی کردند فضای گفتمان را بین گروه‌های مختلف فکری ایجاد کنند. فارغ از نتیجه این برپایی تریبون اما چنین اتفاقی می‌توانست در سایر دانشگاه‌های کشور نیز رخ دهد، اما نشد. مصداق عینی نیز مواجهه دو جریان فکری در مورد سلف سرویس در دانشگاه شریف و دانشکده فنی تهران است. به‌هرروی یک‌روز پیش از فرارسیدن روز دانشجو تعدادی از مقامات کشور ازجمله رئیس قوه مقننه و رئیس دستگاه قضا دیدارهایی‌ با دانشجویان داشتند. البته رئیس دولت نیز قرار است امروز یعنی 16 آذر در جمع دانشجویان دانشگاه تهران حضور یابد.

در دیدار اژه‌ای و دانشجویان چه گذشت؟

محسنی‌ اژه‌ای رئیس دستگاه قضا روز گذشته 15 آذر با نمایندگان تشکل‌های مختلف دانشجویی از دانشگاه‌های سراسر کشور دیدار کرد. او در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه یکی از معیارهای اساسی برای پیشبرد امور، قانون است؛ گفت: «دستگاه قضا باید به قانون عمل کند. باید توجه داشت که در مواقع آشوب و اغتشاش، ممکن است عده‌ای بی‌گناه یا کم‌گناه دستگیر شوند و عناصر اصلی و حرفه‌ای خود را مخفی کنند. طبیعتاً تفکیک این عناصر و شناسایی و دستگیری عاملان اصلی زمانی را به خود اختصاص می‌دهد. پرونده آن عناصر اغتشاش‌گر به‌ویژه عناصر اصلی که مرتکب جنایت و اقدامات ضدامنیت مردم شده بودند، به محض دستگیری، از ناحیه مراجع ذیربط قضایی به سرعت و دقت و وفق موازین قانونی مورد رسیدگی قرار گرفت و احکام برخی از آنها نیز به تایید قطعی رسید.» در این دیدار فعالان دانشجویی نقطه‌نظرات خود را درباره مسائل بیان کردند. سعید کرمی نماینده اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان از اژه‌ای خواست: «تا دستگاه قضایی در برخورد با چهره‌های شناخته‌شده، سلبریتی‌ها و بلاگرهایی که با دروغ‌گویی و بیان مطالب غیرمستند در فضای مجازی، مردم را به جنگ مسلحانه با نیروهای حافظ امنیت تحریک کردند، مماشات نکند.» او همچنین پیشنهاد کرد: «دستگاه قضایی، به صورت مستند و میدانی، وقایع گذشته زندان اوین را به اطلاع هیئتی از تشکل‌های دانشجویی برساند». «محمد نائیج» نماینده بسیج دانشجویی نیز با اشاره به فقدان سازوکارهای شفاف برای بیان اعتراضات مردمی در کشور، گفت: «تنظیم و تدوین سازوکارها و دستورالعمل‌های شفاف برای بیان اعتراضات مردمی، موجب گسترش آزادی‌های مشروع در کشور می‌شود.» او همچنین این سوال را مطرح کرد: «چرا دستگاه قضایی، برخورد با برخی سلبریتی‌هایی که در قضایای اخیر اقدام به دروغ‌افکنی در فضای مجازی کردند را دیر شروع کرد؟» برخلاف کرمی و نائیج، کوثر قاسمی نماینده جنبش عدالتخواه دانشجویی به عواملی پرداخت که باعث کاهش اعتماد مردم به دستگاه قضایی شده‌اند. او ناتوانی در احیاء حقوق عامه، عدم استقلال، ایجاد مانع در برابر عدالتخواهی و بی‌طرف نبودن را از جمله عوامل کاهش اعتماد مردم به قوه قضائیه توصیف کرد که ضرورت دارد دستگاه عدلیه هرچه‌ سریع‌تر رویه‌های موجود در این زمینه‌ها را اصلاح کند. نماینده جنبش عدالتخواه دانشجویی در خصوص روند رسیدگی به پرونده‌های «شهادت تعدادی از شرکت‌کنندگان در مراسم تشییع شهید سلیمانی در کرمان»، «سقوط هواپیمای اوکراینی» و «وقایع آبان ۹۸» سوالاتی را مطرح کرد. همچنین از اژه‌ای سوال کرد که چرا حدود و ثغور برخی عناوین اتهامی نظیر تشویش اذهان عمومی و اقدام علیه امنیت ملی، مشخص نیست؟ همچنین در این نشست سیدمحمدحسین موسوی‌نسب، نماینده اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل خواستار اعلام موضع دستگاه قضایی در خصوص اظهارات اخیر دادستان کل کشور پیرامون موضوع گشت ارشاد شد. «روح‌الله عقیقی»، نماینده دفتر تحکیم وحدت نیز گفت:«چهره قاطع مبارزه و برخورد با آشوبگران در کشور باید شخص رئیس قوه قضائیه باشد. اعتقاد ما این است که اگر دانشجو هم مرتکب تخلفی شده باشد، باید مانند اقشار مختلف جامعه با او برخورد شود. ما از دستگاه قضایی انتظار داریم در کنار برخورد قاطع با متخلفان قضایای اخیر، با سر منشأهای تحریک‌کننده اغتشاش‌گران از جمله سلبریتی‌ها و بلاگرها نیز با جدیت برخورد کند؛ باید با اراذل و اوباش کف فضای مجازی برخورد شود و از آنها اثبات ادعاهایی که مطرح کرده‌اند را مطالبه کرد.»

قالیباف در جمع دانشجویان تربیت مدرس

یکی دیگر از دیدارهای روز گذشته دیدار محمدباقر قالیباف با دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس بود. او در جمع دانشجویان و اساتید این دانشگاه گفت:«علت اصلی نارضایتی‌ها، مسائل اقتصادی و ناکارآمدی‌ها است. بعد از اتفاقات و مسائلی که درباره خانم مهسا امینی رخ داد، مجلس به موضوع این پرونده ورود کرد و گزارشی ارائه داد که در آن آمده است باید نسبت به گشت ارشاد تجدیدنظر شود.» او در ادامه با تأکید بر اینکه باید به مطالبات اساسی و جدی مردم توجه شود، عنوان کرد: «باید تحول اساسی را دنبال کنیم و باید حکمرانی نو و نوسازی حکمرانی را اجرا کنیم. حرف من این است که امروز باید در کنار هم همفکری کنیم و به همه ابعاد حکمرانی توجه داشته باشیم.» او همچنین با اشاره به نظرات افراد در حوزه سیاسی گفت: «ممکن است روی میزان ورود شورای نگهبان به موضوع انتخابات اختلاف‌نظر داشته باشیم، اما همگی اتفاق‌نظر داریم که باید همه گروه‌ها و همه سلیقه‌ها در انتخابات حاضر باشند.»

دیدار پرحاشیه شهردار تهران با دانشجویان شریف

علیرضا زاکانی، شهردار تهران نیز روز گذشته در دانشگاه شریف حضور یافت. او در این نشست بر حضور چندباره خود در دادسراها برای مبارزه با فساد سخن گفت. سخنانی که البته گاهی اوقات با انتقاد و اعتراض دانشجویان همراه بود. عسگری نماینده بسیج دانشجویی با انتقاد از نحوه انتخاب زاکانی در شهرداری تهران گفت: «قطعا در انتخاب شما و برخی مسئولان دیگر پرسش‌های جدی وجود دارد. بودجه شهرداری تهران ۵۰ هزار میلیارد تومان اعلام شده که از برخی وزارتخانه‌ها بیشتر است. شما با این نهاد چاق و بعضا ناکارآمد می‌خواهید چه کنید؟ در این ایام شهر توسط برخی اغتشاش‌گران و نه معترضان خسارت بسیاری دیده، لذا برای حوزه بودجه‌ای شهر چه تصمیمی دارید؟» نماینده جنبش عدالتخواه دانشجویی نیز با تاکید بر اظهارات رهبری مبنی بر دوری نمایندگان مجلس از گرفتن مسئولیت‌ها و فراموشی این موضوع توسط زاکانی، گفت: «خود را شخصیت فسادستیز معرفی کردید. چگونه به افزایش سطح شفافیت کمک کرده‌اید؟ چرا در دوره شما شفافیت توسعه پیدا نمی‌کند؟ بلکه کیلومترها به عقب می‌رود. جمع‌آوری زباله و وجود شبکه مافیاگونه در آن و رانتی که میان پیمانکاران شهرداری در این حوزه توزیع می‌شود، چگونه کنترل خواهد شد؟ بخش قابل توجهی از نیروی کاری که مشغول جمع‌آوری زباله است کودکان کار هستند. چگونه با فساد گسترده در این بخش مقابله خواهید کرد.»
در ادامه این نشست نماینده شورای صنفی دانشجویان نیز گفت: «هنوز رشوه در شهرداری به چشم می‌خورد و شما در شهر هیچ امکانی را برای اعلام اعتراض‌ها فراهم نکردید. اگر دم از گفت‌وگو و تضارب آراء می‌زنید چقدر امکان شنیدن صداها را فراهم کرده‌اید.» او با اشاره به بازداشت‌های گسترده دانشجویان از یک سو و نشنیدن صدای مردم از سوی دیگر، عنوان کرد: «چه زمانی می‌خواهید صدای مردم و دانشجویان را بشنوید؟»
در ادامه این جلسه زاکانی در بخشی از اظهارات خود بعد از شنیدن سخنان دانشجویان گفت:«روزی بن‌سلمان اعلام کرد درگیری را به داخل ایران می‌بریم و اینترنشنال بلندگوی آشوب در کشور شده، او به فکر زن ما، زندگی ما و آزادی ما است!» نحوه پاسخگویی زاکانی به انتقاد دانشجویان جالب است. او گفت:«من چون دکتر هستم توصیه می‌کنم زیاد داد نکشید گلویتان می‌گیرد و شب دچار مشکل می‌شوید. قطعا اشکال در کشور هست. هر کس بگوید نیست، یا ابله است یا خائن و هر کس بگوید اشکال هست و باید زد زیر میز ابله، خائن یا چیز دیگری است. صحبت از مبارزه با فساد شد. لااقل ۶۰ یا ۷۰ بار برای مبارزه با فساد به دادسرا رفتم. هفت بار دادگاه رسمی برای مبارزه با فساد رفتم. اگر افرادی که با آنها مبارزه کردم اسم ببرم ممکن است، اتفاقی بیفتد.» این سخنان باعث شد که دانشجویان با فریادهای مکرر از او بخواهند اسم افرادی که در مبارزه با فساد مقابل آنها ایستاد را بیان کند. زاکانی در پاسخ گفت: «وزیر اطلاعات را به صحن مجلس آوردم. سه بار دادگاه رفتم. مرتضوی دادستان تهران با دو معاون رئیس‌جمهور با وزیر نفت، با کسانی که فیل را می‌خوردند و هاضمه آنها نفخ هم نمی‌کرد. آیا شما برای مبارزه با فساد حاضرید یک سیلی بخورید.» در این بخش از اظهارات زاکانی یکی از دانشجویان با فریاد خطاب به زاکانی گفت: «این چه نظامی است که سرتا پا فساد است.»
عده‌ای از دانشجویان در واکنش به سخنان شهردار تهران و به نشانه اعتراض سالن جلسه را ترک کردند که زاکانی خطاب به آنها گفت: «شما گروه فشار هستید، فرار نکنید. بنشینید و بشنوید. با شعار و گروه فشار کسی به جایی نمی‌رسد.»

برای گفت‌وگو دانشگاه را از حالت پادگان خارج کنید
سامان حیدرآبادی، دبیر سابق شورای فرهنگی دانشگاه امیرکبیر

به مناسبت روز دانشجو و شرایط کنونی دانشگاه‌ها به هم‌میهن گفت: «در تمام این سال‌ها روسای قوا سعی نکردند به مناسبت روز دانشجو به دانشگاه‌ها بروند و در دانشگاه‌هایی حضور یافتند که جوی بسته داشت. حالا و در اوج اعتراضات قرار است رئیس‌جمهور به دانشگاه تهران برود که بیشترین اعتراضات و تجمعات را در این مدت داشته است.» او ادامه داد: «این اقدام خوب است، اگر به سخنان و مطالبات دانشجویان گوش داده شود. اما وقتی نیروهایی به دانشگاه به نام حراست وارد می‌شود، به نظر می‌رسد بنای گفت‌وگو با دانشجویان نیست.»
این فعال دانشجویی درباره مطالبات تشکل‌های دانشجویی عنوان کرد:«ابتدا باید بررسی شود که آیا قصد نگه‌داشتن تشکل‌های دانشجویی را دارند یا خیر؟ مثلا از 6 تشکل دانشجویی دانشگاه امیرکبیر 4 تشکل را غیرفعال کرده‌اند و نمی‌گذارند انتخابات آن انجام شود. در واقع طی یک‌سال گذشته تشکل‌های دانشجویی منحل شده‌اند و مجوز برگزاری برنامه به تشکل‌ها نمی‌دهند. به استثنای دانشگاه شریف که مجوز برگزاری برنامه داد باقی دانشگاه‌های تهران نه مجوزی می‌دهند و نه تشکلی وجود دارد که بخواهند درخواستی برای برگزاری برنامه بدهد. بنابراین باید ابتدا بررسی شود که کدام تشکل قرار است با مسئولان صحبت کند.» حیدرآبادی اضافه کرد:«انتظارات دانشجویان در این مدت کاملا واضح بوده است. مسائلی مانند احکام فله‌ای صادر شده برای دانشجویان، ممنوع از ورود شدن دانشجویان به دانشگاه، وجود لباس‌شخصی‌ها در دانشگاه که حضور آنها در دانشگاه‌ بارها به مسئولان اثبات شده است.» او اظهار کرد:«اگر بخواهند گفت‌وگویی شکل بگیرد ابتدا باید این فضای پادگان را که ساخته‌اند، رفع کنند برای نمونه نیروهای لباس‌شخصی که جایگزین نیروهای حراست شده‌اند، بروند. در شرایطی که فضا کاملا محاصرهشده و هر کسی که اعتراضی داشته یا در تجمعی بوده یا به هر دلیل دیگری حکم ممنوع‌ازورودی یا محرومیت از تحصیل دریافت کرده است، گفت‌وگو معنای خود را از دست می‌دهد. گفت‌وگو زمانی معنا می‌دهد که دو طرف در شرایطی برابر باشند و دغدغه‌های خود را مطرح کرده و درباره آن همفکری کنند.» این فعال دانشجویی تاکید کرد: «در این مدت خواسته‌های دانشجویان با شفافیت بیان شده است. رفع ممنوع‌ازورودی دانشجویان، رفع احکام صادر شده برای دانشجویان مانند محرومیت از تحصیل، مطالبه آزادی دانشجویان ستاره‌دار یا دانشجویان زندانی، همچنین لغو شیوه نامه جدید انضباطی دانشجویان حداقل مطالبات دانشجویان است. شیوه‌نامه جدید حق تجمع را برای دانشجویان قانونی نمی‌داند و تشکیل گروه در فضای مجازی را به عنوان اجتماع در نظر می‌گیرد و بر اساس آن هر گروه دانشجویی که در فضای مجازی شکل می‌گیرد اگر بیش از 100 عضو داشته باشد باید از دانشگاه مجوز بگیرد. درحالی‌که تشکیل گروه در فضای مجازی نمی‌تواند به معنای تجمع باشد که در نبود مجوز، دانشگاه بتواند آن را خلاف قانون تشخیص دهد. البته دانشجویان مطالبات بزرگ‌تری هم دارند اما این موارد می‌تواند اولویت اول دانشجویان در حال حاضر باشد.»

مطالبات دانشجویان همان مطالبات مردم است

مطهره گونه‌ای، فعال دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز به هم‌میهن گفت: «با توجه به اتفاقات اخیر و احکام انضباطی که با روندی غیرقانونی برای دانشجویان صادر شده است، حداقل در دانشگاه علوم پزشکی تهران اعتراضات همچنان ادامه دارد و بعضا به شکل هنر اعتراضی، سرودخوانی، چاپ پوستر و بیانیه و . . . خود را نشان می‌دهد. » او درباره احکام غیرقانونی انضباطی توضیح داد: «در خط به خط شیوه‌نامه جدید انضباطی دانشگاه‌ها می‌توان نکاتی را پیدا کرد که با روح آئین‌دادرسی کیفری و حتی قانون اساسی است در منافات است. از طرف دیگر ایراداتی بر شوراهای انضباطی دانشجویی بدوی و مرکزی وزارت علوم و وزارت بهداشت وارد است که دانشجوها با آن درگیر بودند. در این مدت تخلفاتی مانند ضبط کارت دانشجویی، ممنوع‌ازورودی یک تا سه ماهه دانشجویان، صدور احکام غیابی برای دانشجویان، گرفتن تعهد‌نامه‌های فله‌ای یا اجبار به اقرار با استفاده از برخوردهای فیزیکی یا استفاده از شوکر در دانشگاه تهران که خبر آن را رسانه‌ها مشاهده کردیم.» گونه‌ای ادامه داد: «حضور سران قوا در دانشگاه‌ها در سال‌های قبل هم رخ می‌داد اما در وضعیت فعلی این حضور شاید چندان هم موفقیت‌آمیز نبوده است. شاید تشکل‌ها هم حاضر بشوند در مقابل این افراد سخن بگویند اما همچون تجارب قبل، جزئیات سخنرانی‌های تشکل‌هایی که واقعا دانشجویی هستند و وابسته به نهادهای خاص نیستند رسانه‌ای نمی‌شود.» او درباره انتظارات دانشجویان از روسای قوای سه‌گانه که احتمالا توسط دانشجویان در مراسم روز دانشجو مطرح می‌شود، عنوان کرد: «شنیدن صدای ملت بزرگ‌ترین مطالبه مردم است که باید به آن توجه شود و مطالبه دانشجویان هم چیزی جز این نیست. آنقدر این صدا رسا و فراگیر هست که بازداشت دانشجویان و احکام انضباطی غیرقانونی نیز را نیز شامل می‌شود.» گونه‌ای در پاسخ به این سوال که آیا تشکل‌های دانشجویی درباره دانشجویان بازداشت شده مطالباتی را مطرح خواهند کرد؟ گفت: «مطالبات شورای صنفی و تشکل‌های اسلامی دانشجویی با پیگیری‌های داخلی صورت گرفته است که شاید برخی از آنها رسمی نشده است اما همیشه پیگیری‌ها ازنهادهای بالادستی صورت پذیرفته است به‌ویژه درباره تشکل‌های دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه تهران این مساله را می‌توانم به ضرس قاطع اعلام کنم.»

نظرات نمایندگان مجلس درباره روز دانشجو

احمد علیرضابیگی، نماینده تبریز و آذرشهر و اسکو در این باره به هم‌میهن گفت: «حضور سران سه‌قوه در بین مردم و گروه‌های مختلفی مانند دانشگاهی‌ها و بازرگانان همیشه امر پسندیده‌ای است. دانشجویان بخشی از مردم هستند و موضوعاتی مطرح می‌کنند که شاید مردم هنوز به این استنباط‌ از سیاست‌های دولت نرسیده‌ باشند. دولت باید خود را در معرض نقدها قرار دهد، همانطور که رئیس قوه قضائیه می‌گوید که اگر وقتم اجازه دهد حاضرم با همه دیدار کنم. رئیس قوه مجریه و مقننه نیز باید اینطور خود را در معرض نقدها قرار دهند. اما اگر این امر پسندیده به یک موضوع تصنعی و نمایشی تبدیل شود باعث وهن روسای قواست نه اسباب اعتبار. بگذارید حرف‌های گزنده و تلخ مردم را هم بشنویم و کاری کنیم که این نقدها از بین برود. البته باید آداب انتقادکردن را مراعات کنیم و با توهین و اهانت همراه نباشد. » علیرضا بیگی با بیان اینکه احتمال دارد نوع ادبیاتی که دانشجو به کار می‌برد با جایگاه او همخوانی نداشته باشد، گفت: «این رفتارها مورد قضاوت منفی جامعه قرار می‌گیرد. مطالبات مردم و دانشجویان از حجاب شروع نشده است، اگر نوع تدبیر و سیاستگذاری کشور به نحوی بود که همواره حق را به مردم و دانشجویان می‌داد، از حادثه‌ای رخ داده برای خانم مهسا امینی در راستای وحدت ملی استفاده می‌کرد. چرا که دختر کردی که مهمان پایتخت بوده به جهت نوع اعمال قدرت جان خود را از دست داده است. مسئولان به عنوان ادار‌ه‌کنندگان داخلی کشور باید از این موضوع استفاده می‌کرد، چون همه ایران بسیج شده بود و می‌توانست سبب تقویت همگرایی ملی ایران شود. مسئولان باید به مردم متعهد شوند.»
شهریار حیدری، نماینده قصرشیرین و سرپل ذهاب به هم‌میهن گفت: «سران قوا باید حرف‌های متفاوت مردم و دانشجویان را بشنوند. دانشجو قشر روشنفکر جامعه است و قطع به یقین پیگیر تحولات مثبت در حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی هستند. دانشجویان موافق نظام هستند اما ممکن است از عملکرد و کارکرد دولت باشند یا انتقادی به دولت، مجلس و قوه‌قضائیه داشته باشند.» او با بیان این که امیدوارم رویه حضور در دانشگاه‌ها استمرار داشته باشد، تاکید کرد: «بخشی از دانشجویان اعتراض دارند و وقتی این اعتراضات مستقیم به روسای قوا منتقل شود، مطمئنا بسیاری از پیشنهادات‌شان سازنده است چرا که قشر متفکر جامعه هستند. دانشجویان منتقد دولت هستند و دولت هم باید پاسخگوی آنها باشد.» شهریار حیدری در پاسخ به این سوال که چرا برخی از دانشجویان نگرانند که بعد از انتقادات با پرونده قضایی روبرو شوند؟ گفت: «همه دانشجویان منتقد نیستند. رئیس قوه قضائیه باید این نگرانی دانشجویان را مرتفع کند و اطمینان خاطری به وجود آورد تا فضا برای دانشجو باز شده و حرف‌هایش را بزند. با شناختی که از آقای اژه‌ای دارم چنین روحیه‌ای دارند و فضا را آزاد می‌گذارند تا منتقدان حرف خود را بزنند. از سوی دیگر همانقدر که از مسئولان انتظار می‌رود انتقاد را بشنوند، منطق ایجاب می‌کند که طرف مقابل آنها هم تحمل شنیدن حرف مسئولان را داشته باشد. منطق حضور در دانشگاه‌ها شنیدن حرف دانشجوست. دانشجویان هم مانند نمایندگان مجلس به شرایط تورم، بیکاری و گرانی انتقاد دارند. ما هم انتقاد داریم. مگر نمایندگان مجلس کم به شرایط کنونی انتقاد دارند؟» یکی از خواسته دانشجویان آزادی دانشجویان است، این نماینده مجلس درباره پیگیری مجلس برای آزادی دانشجویان، گفت: «مجلس به دولت و دستگاه قضایی توصیه کرده که تا جایی که امکان دارد در ارتباط با دانشجویان با رافت اسلامی برخورد کنند و جایگاهی برای منتقدان درون دولتی در نظر بگیرند. مجلس قدرت اجرایی ندارد ولی می‌تواند توصیه و تاکید کند و در این راستا مرتب تذکر داده است. از سوی دیگر باید بحث اغتشاشگر از معترض را کاملا تفکیک کنیم.»
جلال رشیدی کوچی، نماینده مرودشت، پاسارگاد و ارسنجان نیز به هم‌میهن گفت: «حضور مسئولان در دانشگاه‌ها امری قطعی است. شنیده شدن صدای دانشجویان در مرحله ابتدایی تعامل مسئولان با دانشجو است. علاوه بر این که صدا و دغدغه‌های دانشجویان را می‌شنویم، باید برای حل مشکلات آنها راهکار اجرایی داشته باشیم. شاید بریم برخی از حرف‌ها را بشنویم اما این تعطیل می‌شود تا اتفاقی رخ دهد یا مناسبت دیگری مانند 16 آذر پیش آید. حضور مسئولان مناسبتی است و استمرار ندارد و این رویه موضوع را کلیشه‌ای می‌کند.» او با اشاره به این که باید دانشجویان را به صورت عیان و آشکار در تصمیم‌گیری‌ها دخالت دهیم، افزود: «در این صورت است که دانشجو حس تاثیرگذاری کرده و احساس طردشدگی نمی‌کند. وقتی همان دانشجویی که اعتراض دارد یا حتی فحاشی می‌کند، بداند مسئولان حرفش را می‌شنوند، می‌فهمند و راهکاری برای آن دارند، به جای اعتراض، با مسئولان همراه می‌شود.» این نماینده مجلس با اشاره به این که فکر می‌کنم در این شرایط باید سعه‌صدر بیشتری در قبال دانشجویان داشته باشیم تا بسیاری از دغدغه‌ها برطرف می‌شود، افزود: «برخی از مسئولان هنوز به آن مرحله نرسیدند که با دانشجویان و نسل جدید ارتباط برقرار کنند و حرف‌‌شان را بفهمند و برای مشکلات‌شان راهکار اجرایی داشته باشند.»
روح اله ایزدخواه، نماینده تهران به این سوال که حضور سران سه قوه در دانشگاه چه پیامدهایی دارد؟ به خبرنگار هم‌میهن گفت: «از واقعیت‌های درونی نظام پذیرفتن اصل مراقبه، گفتمان و مذاکره درون کشور و شنیدن اقوال مختلف است. مسئولان نباید تحولات اخیر در جامعه که بخشی از آن ناشی به دلیل تحریک بیگانگان رخ داد، گفت‌وگو و مذاکره را فراموش کنند. امروز باید با ملاطفت و محوریت دانشجویان رفتار می‌کنیم چرا که آنها آینده‌سازان کشورند. از سوی دیگر باید ارزش‌ها و آرمان‌های نظام اسلامی دائم بازخوانی و مراودات و جلسات سران سه قوه نیز در راستای آرمان اسلامی مردم‌سالاری دینی ارزیابی شود.»

دیدگاه
آخرین اخبار
پربازدیدها
وبگردی